Klimatexpert: Lundgren har fel om medeltemperaturen

Uppdaterad
Publicerad

När Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren blev utfrågad i SVT:s Toppkandidaterna påstod han att jordens medeltemperatur varit konstant de senaste 18 åren. Men det stämmer inte, säger Johan Kuylenstierna, vice ordförande för Klimatpolitiska rådet.

I torsdagens utfrågning sa Peter Lundgren att det råder klimathysteri, och tog upp medeltemperaturen som exempel på detta.

– Den ligger konstant och det är fakta från FN:s klimatpanel, sa Lundgren till programledarna.

EU-valet 2019

Men det är fel säger Johan Kuylenstierna, vice ordförande för Klimatpolitiska rådet, och adjungerad professor vid Stockholms universitet

– Nej, medeltemperaturen har inte varit konstant de senaste 18 åren, säger Kuylenstierna till SVT. Han säger att temperaturen har ökat med 0,2-0,3 grader under perioden.

– Vi hade en kraftig uppvärmning fram till slutet av 90-talet. Därefter hade vi en relativt konstant temperatur i närmare 10 år, men sen har temperaturen fortsatt att stiga, ganska mycket dessutom.

Även SVT:s meteorolog Pererik Åberg ställer sig frågande till Peter Lundgrens uttalande.

– Det stämmer inte, medeltemperaturen har stigit. Jag vet inte var han får den uppgiften ifrån.

Via sin pressekreterare meddelar Peter Lundgren att hans uppgifter kommer från en artikel publicerad på norska tv2 år 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet