Indien är ett av de länder som drabbats hårt av torka, med rekordhöga temperaturer i april led uppskattningsvis 300 miljoner av torkan i landet. Foto: TT

Klimatexperten slår larm – efter ännu en rekordvarm månad

Uppdaterad
Publicerad

April 2016 var med stor marginal den varmaste aprilmånaden som någonsin har uppmätts globalt. I sju månader i rad har temperaturrekordet slagits. – Större varningar än så här kan mänskligheten inte få, säger klimatexperten Pär Holmgren i måndagens Aktuellt.

På många ställen i världen svänger vädret kraftigt just nu. Flera amerikanska delstater har blivit översvämmade, och Afrikas horn lider av extrem torka, där 49 miljoner människor hotas av svält.

– Vi börjar närma oss 1,5 graders uppvärmning jämfört med det förindustriella. Kopplar man det till Parismötet i slutet av förra året var det ju det man kom överens om; att vi ska hålla uppvärmningen så långt under 2 grader som möjligt, gärna ned mot 1,5 grader. Då förstår man att det börjar bli riktigt, riktigt bråttom nu att ställa om till ett helt fossilfritt samhälle, säger klimatexperten, och före detta SVT-meteorologen, Pär Holmgren, i Aktuellt.

Vill få bort fossilbränslen

Han vill se ett definitivt slutdatum för fossilbränslena olja, kol och naturgas. Exakt när det datumet skulle infalla går att diskutera, eftersom det är omöjligt att ställa om allting över en natt, anser han.

– Det som händer då är att framförallt finansmarknaden flyttar över sina resurser och verkligen bara investerar i det förnybara, och alla pengar plockas bort från fossila bränslen. Om vi ville skulle man kunna göra det på åtminstone 10-20 års sikt.

Trots väderförändringarna känner han sig hoppfull.

– Om det inte fanns alternativ skulle det vara orealistiskt. Men det vi ser nu, som ger mig hopp, är den här fantastiskt snabba utvecklingen vad gäller solceller, batterier, elbilar och beteendeförändringar. När alla dessa marknadskrafter förhoppningsvis under det här, och nästa, årtiondet börjar röra sig mot samma håll, då vet vi, historiskt sett, att sådana paradigmskiften kan gå väldigt fort, säger Pär Holmgren.

”Går inte att backa uppvärmningen”

Även om det inte kommer att bli helt enkelt, finns det fortfarande en chans att rädda världen, menar han. Stor del av hoppet finns hos 90-talisterna.

– De värsta scenarierna som man ibland målar upp, de kanske vi kan slippa undan. Det handlar mycket om paradigmskiftet, det har mycket med generationsskiftet att göra. Många 90-talister som har hög medvetenhet kommer ut i arbetsmarknaden och vill verkligen att det här skiftet ska ske.

Men det går inte att backa uppvärmningen, därför räcker det inte att stoppa utsläppen, menar han. Istället vill han att vi ska bli bättre rustade för till exempel skyfall.

– Uppvärmningen kommer att fortsätta i många årtionden till, även om vi får stopp på utsläppen. Det tror jag inte att alla har förstått, trögheten i uppvärmningen. Oavsett vad vi gör kommer det att bli varmare i årtionden till, och världshaven kommer med stor sannolikhet att fortsätta att stiga i många århundraden till. Vi måste också bygga ett samhälle som har större beredskap och inte är lika sårbart som dagens samhälle är mot extrema väderhändelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.