Klimatminister Isabella Lövin. Foto: TT

Klimatministern: ”Vi måste göra mer”

Uppdaterad
Publicerad

När klimatminister Isabella Lövin (MP) presenterade mandatperiodens sista budget pratade hon stolt om nya lagar, satsningar, och att Sverige har EU:s mest ambitiösa klimatmål. Men hon talade mindre om hur utsläppen utvecklas.
– Jag är stolt, det är historiska satsningar på klimatet, säger Isabella Lövin.

Men vad känner Isabella Lövin om att utsläppen har börjat öka när hennes parti lovade minskade utsläpp?

– Jag är naturligtvis oerhört bekymrad över att utsläppen ökar. Vi ser naturkatastrofer i dag. Därför måste vi göra ännu mer.

Isabella lövin talar helst om regeringens satsningar, om stöd till elbilar, elcyklar och stöd till kommuner som satsar på klimatprojekt. Hon är mest stolt över ett klimatpolitiskt ramverk som tvingar framtida regeringar att anpassa alla beslut till de klimatmål som riksdagen beslutat. Det börjar gälla först 2018.

Behöver göra mer

Men i valmanifestet lovade Miljöpartiet att användandet av fossila bränslen skulle ”minska kraftigt under mandatperioden” om man kom i regeringsställning. Så har det inte blivit.

– Nej så har inte skett under mandatperioden. Men vi har lagt grunden för att dom kommer minska, och vi behöver göra mer.

Ett annat vallöfte var att kollektivtrafikens andel skulle fördubblas?

– Hade Miljöpartiet haft 55 procent i riksdagen, hade vi kunnat leverera på det.

Och vallöftet om att tunga godstransporter skulle flytta från lastbilar till tåg och sjöfart?

– Nej, det har inte heller hänt, säger Isabella Lövin. Men regeringen har fattat beslut som kommer gynna den utvecklingen. Det mesta av det vi gör nu, kommer inte synas effekter av förrän om flera år.

Skyller på tidigare regeringar

Isabella Lövin menar att utsläppsökningar nu, beror på brister i den politik som tidigare regeringar har fört. Hon menar att regeringen håller på att klara av att komma ner till dom utsläppsnivåer 2020 som riksdagen satt upp. Men då enligt det mått som rapporteras till FN, där man till exempel inte räknar utrikesflyg.

– Vi gör historiska satsningar som lägger om Sveriges för framtiden. Men det tar tid. Och det är en utmaning att få ner utsläppen kortsiktigt, när vi har en ekonomi som går så starkt.

Men säger inte mätningar som inkluderar utrikesflyget mer om hur vi lever?

– Jo, och också den konsumtion och import vi har som ger utsläpp i andra länder. Den minskar inte heller vad jag förstått, det är också en viktig fråga om global rättvisa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.