Nu är det dags att åter igen ställa om klockan efter årstiden. Men snart kan detta vara ett minne blott. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Klockan klämtar för vintertiden

Uppdaterad
Publicerad

I natt är det dags att ställa tillbaka klockan en timme. Men inom ett par år lär tidsskiftet fram och tillbaka försvinna.

Vintertid, eller normaltid som det egentligen heter, är snart ett minne blott.

EU har nämligen bestämt att nackdelarna med tidsskifte två gånger per år väger tyngre än fördelarna. Medlemsländerna måste dock först enas om vilken tid, sommartid eller normaltid (vintertid) som är bäst att behålla. EU-parlamentet har satt 2021 som ett rimligt datum för att länderna ska ha hunnit ta beslut, så i ett par år till behöver vi ställa om mikrovågsugnar och andra apparater.

Tidsomställningen hade från början syftet att spara elektricitet under första världskriget, fler ljusa timmar på dygnet skulle innebära färre tända lampor.

På det mer politiska planet handlar tidsomställningen numera främst om handelssvårigheter. Vilken tidszon gäller för mottagande land vid leverans exempelvis? Är där sommartid? Och vilka länder har vilket system? Vilken tid passar bäst för ett konferenssamtal över flera tidszoner?

Direktiven från EU är att det ska vara upp till varje land att välja en tid, och sedan hålla sig till den.

-Skulle jag själv föredra och gissa på den allmänna opinionen så skulle man nog vilja ha sommartid permanent, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT i somras.

Han sade samtidigt att det är viktigt att det inte blir ”ett lapptäcke” med olika tider i EU.

Normaltid, som alltså innebär att du när du vaknar på söndagen bör kolla att alla klockor gått tillbaka en timme, gäller fram till den 29 mars 2020.

För den som trots allt är tveksam om klockslaget är numret till Fröken Ur 90510.

De 28 EU-länderna har i dag en gemensam övergång till sommartid varje vår och återgång till normaltid på hösten. Samtidigt täcker länderna sammanlagt tre olika tidszoner.

I september 2018 föreslog EU-kommissionen ett slopande av de årliga omställningarna.

Förhoppningen var att förslaget skulle godkännas av EU-länderna och EU-parlamentet så snabbt att den sista tidsomställningen skulle göras redan nu i oktober. Medlemsländerna har dock inte enat sig om sin slutliga syn på förslaget och parlamentet fastslog i våras att man vill se en förändring tidigast till år 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer