I går visade Rapport hur Gösta Johnsson som driver ett kaninslakteri använde sig av en specialtillverkad klubba vid avlivningen av kaniner. Han är kritisk mot den ofta använda metoden med bultpistol, en fjäderbelastad slaktmask som trycks av mot kaninens panna.
-Hjärnan är ungefär lika stor som en hasselnöt. Och du måste träffa mitt i. Rycker kaninen till på huvudet så har man missat, sade han till Rapport i går.
Behövdes flera slag
Men Björn Dahlén, djurskyddschef Jordbruksverket säger att klubbning innebär en långt större risk.
-Vid en inspektion som gjordes hos Gösta Johnssons slakteri 2004 avlivade han nio kaniner, veterinärintyget visar att tre av dessa var han tvungen att slå med klubban igen. I en tredjedel av fallen räckte det alltså inte med ett slag, säger Björn Dahlén.
När det gäller bultpistol vid avlivning av kaniner säger Björn Dahlén att det rör sig om en mycket mindre andel där man måste göra ingreppet mer än en gång.
-Jag har ingen exakt statistik men det bör röra sig om enstaka procent som man missar med bultpistolen.
Gösta Johnsson avfärdar dock uppgifterna.
-Om jag skulle använda bultpistol på alla kaniner skulle jag missa och få göra om på 60-70 procent. När jag använder klubbning så får jag slå en gång till på 2-3 procent.
-Har man gjort det tillräckligt många gånger så blir man träffsäker, säger han.
Gösta Johnsson understryker att första alternativet alltid är bultpistol men att det inte är möjligt på runt hälften av alla kaniner eftersom de inte är stilla nog.
Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef vid Sveriges Veterinärförbund är precis som Björn Dahlén starkt kritisk till klubbning vid kaninslakt.
-Jag har själv använt klubbning en gång, det kommer jag inte att göra igen. Det är stor risk att man inte slår ihjäl kaninen direkt, säger han.
Anna Svensson
anna.h.svensson@svt.se