Foto: SVT

Klumpkänsla i halsen kan vara dold sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Många som lider av besvär från halsen, av slemmighet och känslan av att ha en klump i halsen, har en inflammation i bakre delen av struphuvudet. Något som sänker livskvaliten för många människor.

Få blir friska av den medicin som erbjuds i dag, men en avhandling vid Lunds universitet visar att läkemedel som används vid tarmbesvär kan hjälpa.

– Sjukvården utgår ofta ifrån att problemen beror på reflux, det vill säga att magsaft kommer upp i struphuvudet och de behandlas med syrahämmande läkemedel. Men i min avhandling var det knappt en femtedel som blev helt bra, säger Hillevi Pendleton som är specialist vid Lunds Universitetssjukhus och som har skrivit en avhandling.

Läkemedel mot tarmbesvär kan hjälpa

I stället uppräckte hon att hennes patienter hade likheter med personer som lider av problem i mag- och tarmkanalen. Båda grupperna hade antikroppar mot ett hormon som reglerar mag- och tarmmotoriken och båda hade känslig slemhinna, i svalget och i tjocktarmen.

– Eftersom grupperna är så lika, kanske den behandling som finns för patienter med irriterad tjocktarm skulle kunna hjälpa patienter som har inflammation i struphuvudet där syrahämmande läkemedel inte haft tillräckligt bra effekt, säger hon.

Patienter med irriterad tjocktarm kan förbättras om de behandlas med läkemedel som motverkar kramper eller antidepressiva läkemedel i låga doser berättar Hillevi Pendleton.

– Det är ju lite stigmatiserande att ta sådana preparat man måste förklara väldigt tydligt varför man använder de här att det inte är för att behandla depression och ångest utan för att lugna tarmen eller i det här fallet, lugna svalget eller nervimpulserna från svalget till hjärnan.

Sänkt livskvalitet

Trots att det inte är en farlig sjukdom visar hennes avhandling också att många med inflammation i struphuvudet har försämrad livskvalitet. En tredjedel upplevde att det påverkade deras dagliga liv negativt.

– Patienterna är ofta oroliga för att de ska ha någon farlig sjukdom, cancer helt enkelt. Många har sökt vård i flera år utan att få en diagnos och vill ha det uteslutet, säger Hillevi Pendleton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer