I en kasse hemma hos mannen hittades 2 kilo dynamit. Foto: Polisens förundersökning

Knarkhandlare hade 2 kilo sprängmedel hemma – frias

Publicerad

I klädkammaren hos den 30-årige langaren hittade polisen en kasse med 2 kilo dynamit och en sprängpatron. Men mannen hävdar att det är en bekant som lämnat kvar kassen – och frias av rätten.

När polisen i januari gjorde husrannsakan hos en narkotikahandlare i Tyresö söder om Stockholm låg 2 kilo dynamit och en sprängpatron med krutstubin i en kasse på en hylla i klädkammaren. Enligt ett utlåtande från Totalförsvarets forskningsinstitut var sprängämnena färdiga att användas på några sekunder och skulle kunnat orsaka stor skada. De skulle också sannolikt detonerat vid en brand i hyreshuset. 

“Bekant lämnade kvar kassen” 

Mannen åtalades för narkotikabrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Åklagaren ansåg att det var stor risk att dynamiten skulle användas vid brott, då den misstänkte bedrivit narkotikahandel.

Förra veckan dömdes mannen i Nacka tingsrätt till ett års fängelse för narkotikabrott, men friades för innehavet av sprängämnena. Han uppgav nämligen att en bekant till honom lämnat kvar kassen och att han inte visste vad den innehöll. Rätten ansåg det inte ställt utom rimligt tvivel att han är skyldig.

Domare ville fälla mannen 

Rätten var dock oenig, rättens juristdomare och en nämndeman var skiljaktiga och tycker att mannens uppgifter framstår som en efterhandskonstruktion. De ville fälla 30-åringen för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och då skulle han ha dömts till fängelse i två år och åtta månader istället för ett år. 

Åklagaren överväger nu att överklaga den friande domen. 

– Mycket talar för att jag kommer överklaga, jag kommer fatta beslut om det de närmaste dagarna, säger Ulrika Lindsö, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.