Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Löfven intervjuas efter Riksmötets öppnande under tisdagen. I klippet analyserar SVT:s politiske kommentator Mats Knutson beskeden som kom under dagen. Foto: Anders Wiklund/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Knutson: Det här är lugnet före stormen

Publicerad

En katalog över åtgärder som man redan kommit överens om – och möjligen lugnet före stormen. Så beskriver SVT:s politiske kommentator Mats Knutson årets regeringsförklaring.

Regeringen går in i en höst med fler frågor med stor politisk sprängkraft som inte har avgjorts och där regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte är överens, säger Mats Knutson efter regeringsförklaringen.

En av frågorna handlar om de utökade turordningsreglerna i LAS, där Vänsterpartiet hotat väcka en misstroendeförklaring mot regeringen om man lägger en proposition i enlighet med januariavtalet.

Regeringspartierna inte överens

En annan känslig fråga är migrationspolitiken där Socialdemokraterna och Miljöpartiet är på kollisionskurs, säger Knutson.

– Statsministern gav inte några besked om hur det är tänkt att man ska lösa migrationspolitiken eller tillståndsgivningen för Preem. Man talar om att försvaret ska få mer pengar, men det finns ännu inga politiska uppgörelser om försvaret.

Oppositionen kommer att skjuta in sig där regeringen inte lyckas leverera svar, säger Knutson.

– Sen har vi hela coronakrisen och vi vet inte alls hur den kommer utvecklas under hösten och vilka effekter det i så fall kommer få på svensk politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer