Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Mats Knutson om Almedalens framtid. Foto: SVT

Knutson: Politikernas skydd har skärpts oerhört mycket

Uppdaterad
Publicerad

Theodor Engströms planer på att mörda C-ledaren Annie Lööf under Almedalsveckan har väckt frågor om partiledarnas personliga säkerhet under valrörelsen. Enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson är skyddet starkt, även om det kan komma att bli ännu mer omfattande framöver.

– Det är möjligt att det som hänt nu får konsekvenser för hur man bedömer skyddet av politiker, säger han i Aktuellt.

Det säkerhetstänk som omgärdar svenska politiker har till stora delar formats av vår politiska historia, enligt Mats Knutson. Inte minst morden på Olof Palme och Anna Lindh har gjort avtryck på Säkerhetspolisens sätt att jobba.

– Det handlar inte bara om morden, utan också Breiviks attentat i Norge. Det har också lett till att skyddet av både enskilda politiker och politiska institutioner har skärpts oerhört mycket.

Samtidigt utformas politikernas personskydd utifrån den hotbild som de bedöms leva under, vilket innebär att arbetssättet kan skilja sig mycket från person till person. Almedalen utgör också en prövning då det är mycket folk i omlopp, säger Knutson.

– Däremot tror jag inte att man kommer avskaffa Almedalen, så att säga. Det är ett så viktigt evenemang för den svenska demokratin, så det kommer nog vara kvar.

Hör Mats Knutson om säkerheten i Almedalen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.