SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Knutson: Tydligt och osminkat besked av finansministern

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson får lämna sin post är ett tydligt och osminkat besked från finansminister Magdalena Andersson (S), menar SVT Nyheters kommentator Mats Knutson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) meddelande på måndagen att Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson får lämna sin post.

– Jag tror att det är bättre att ett nytt team leder Skatteverket. Han är inte den som bäst kan leda arbetet med att stärka anseendet för Skatteverket. Vi behöver en ny generaldirektör, sa hon.

Skatteverkets chef i blåsväder

”Säger hur det här”

SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Mats Knutson menar att finansminister Magdalena Andersson (S) var väldigt tydlig.

– Det är befriande med en maktmänniska och politiker som faktiskt säger hur det är. Ofta brukar den här formen av besked lindas in i olika formuleringar om att det var på den personens eget initiativ eller att det fanns andra omständigheter. Men här säger hon väldigt naket och tydligt att han får sparken, säger Mats Knutson.

– Det är ett tydligt besked och helt osminkat.

Tidigare avslöjande

Förra året avslöjade Uppdrag granskning hur Skatteverkets ledning försökte hjälpa en mäktig vän, före detta kabinettsekreteraren Frank Belfrage. Finansminister Magdalena Andersson påminner att hon var kritisk till Skatteverkets ledning då och att hon gav generaldirektören i uppdrag att stärka förtroendet.

– Det här fick stor uppmärksamhet och det påverkade sannolikt förtroendet för Skatteverket. Sannolikt också förtroendet för Skatteverkets ledning. Sedan har du då det här senaste avslöjandet. Tidigare sa Magdalena Andersson att Ingemar Hanssons huvuduppdrag var att höja Skatteverkets anseende – nu blev det precis tvärtom, säger Mats Knutson.

Tog beslutet tidigare

Magdalena Andersson sa att hon fattat beslutet att flytta Hansson redan för flera veckor sedan, och att hon nu tidigare än planerat meddelar detta menar hon är på grund av SVT:s avslöjande.

– Även om hon i dag säger att det i huvudsak är tidigare händelser som gjort att hon bestämt sig, så har hon i vart fall har snabbat på processen efter det här avslöjandet som SVT gjorde i går, säger Mats Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skatteverkets chef i blåsväder

Mer i ämnet