Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kö i många vallokaler – så påverkar det rösträkningen

Uppdaterad
Publicerad

Under valdagen har det varit långa köer till vissa vallokaler, bland annat i Uppsala, Kalmar, Södertälje, Stockholm och Göteborg. Valmyndigheten varnar nu för för att rösträkningen riskerar att bli försenad.

Från flera håll kommer rapporter om timslånga köer in till vallokalerna. Kl 20 stänger de, men alla som vid det klocklaget står i kö ska ges möjlighet att avlägga sin röst.

– Rösträkningen kommer inte igång förrän alla röstsedlar ligger i urnan och i de vallokaler där det är kö vid stängning i kväll kommer rösträkningen därför påbörjas något senare, kanske upp till en timme, säger Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist till SVT:

I flertalet av Sveriges 6264 vallokaler är det inte kö. Trängseln har också varierat mycket under dagen, i lokaler där det varit nästan tomt vid en tidpunkt kan det vara långa köer några timmar senare.

– Vänta inte med att rösta, tänk inte att det kommer vara mindre köer i kväll, för det lär det inte vara, säger Nyqvist.

Lång kö för att rösta i vallokalen på Fågelbacksskolan i Malmö på söndagseftermiddagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Åkesson (SD) bytte lokal

En av de drabbade väljarna är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Han hade planerat att rösta vid centralstationen i Stockholm, men bytte till biblioteket på Östermalm efter att ha fått rapport om långa köer. Men även på Karlaplan visade det sig vara kö på minst en timme, berättar SVT:s reporter på plats.

Statsminister Magdalena Andersson röstade i Skuru bollhall i Nacka.

”Jag får rapporter om att det är långa köer till vallokalerna. Även jag stod i kö en bra stund när jag röstade hemma i Nacka”, skriver hon på Facebook.

SVT:s valexpert, statsvetaren Axel Cronert, säger att de långa köerna kan leda till att människor struntar i att rösta.:

– Det är mycket bekymmersamt i så fall. Och man undrar ju vad som händer i slutet av dagen, för trycket på vallokalerna brukar vara som högst när de stänger vid klockan åtta i kväll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om orsaken till de stundtals långa köerna vid vallokalerna. Foto: SVT

Skyddade valsedlar

Trolig orsak till  köerna är enligt Valmyndigheten en delvis ny regel som innebär att även ställen där valsedlarna placeras ska vara avskärmade och skyddade från insyn. Detta för att stärka valhemligheten. Förfarandet tycks dock ha orsakat flaskhalsar i många vallokaler, något myndigheten också varnat för.

– Både vi och kommunernas sida har skrivit i remissvar att det här kommer bli effekten av de här extra avskärmningarna, säger Anna Nykvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.