Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Långa köer till vallokalerna i Uppsala: ”Ett misslyckande om folk inte röstar”

Uppdaterad
Publicerad

Det har bildats långa köer till många vallokaler i Uppsala under söndagen.

– Vi jobbar för fullt med att lösa problemen, säger Johan Pelling (S), ordförande i valnämnden.

Enligt SVT:s valexpert Axel Cronert riskerar köerna att försena hela rösträkningen.

De längsta köerna för röstande var vid 12-tiden utanför Uppsala konsert och kongress (UKK) i centrala Uppsala och Johannesbäcksskolan i Sala backe.

I videon ovan: Röstande Uppsalabor om de långa köerna.

Kommunvalet 2022 Uppsala

SVT:s reportrar vittnar om köer på uppemot 1,5 timme och att många som kommit för att rösta vänder för att eventuellt komma tillbaka senare.

– Det är valsedelsställen som blir flaskhalsarna i vallokalerna eftersom väljarna måste gå in en och en där från och med i år, säger valnämndens ordförande Johan Pelling (S).

Vad gör ni åt det här just nu?

– Dels försöker vi få ut fler valsedelsställ, men det är inte lätt för vi har inte så många. Och dels försöker vi organisera om köerna så att de blir effektivare.

Kan försena rösträkningen

SVT Uppsalas valexpert, statsvetaren Axel Cronert, säger att de långa köerna kan leda till att människor struntar i att rösta.

– Det är mycket bekymmersamt i så fall. Och man undrar ju vad som händer i slutet av dagen, för trycket på vallokalerna brukar vara som högst när de stänger vid klockan åtta i kväll.

Så som han uppfattat reglerna kring röstning så ska alla som står i en kö när vallokalerna stänger få möjlighet att lägga sin röst.- Och är det många som köar i kväll så kan ju hela rösträkningen försenas, säger han.

Förtidsröstning ett alternativ

Valnämndens ordförande Johan Pelling hoppas att Uppsalaborna ska ha tålamod med köerna och ändå lägga sin röst.

– Annars är det är ett misslyckande såklart, därför gör vi allt vi kan just nu. Men man kan å andra sidan inte räkna med en helt köfri valdag, säger han.

Vad har du för tips till dem som vill slippa köerna?

– Att bege sig till någon av våra lokaler för förtidsröstning som har öppet i dag också – där är det ganska lugnt just nu. Fyrishov och Stadshuset är två av dem, säger Johan Pelling.

Övriga lokaler för förtidsröstning som är öppna under söndagen i Uppsala är Stadsbiblioteket, Forumtorget, Gottsunda centrum, Gränbystaden och Studenternas.

I videon nedan: Köer till vallokalerna på Nåntunaskolan och Johannesbäcksskolan i Uppsala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Läsarbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet