Therez Ferencz och hunden Whiskey valde att resa hem till Älmhult redan innan den värsta helgtrafiken. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Köer väntas i helgtrafiken

Uppdaterad
Publicerad
Polisen räknar med mycket trafik på landets vägar under helgen när många semesterfirare vänder hem. En kritisk punkt i trafikflödet är, inte helt oväntat, Södertäljebron. Och där beräknas köerna växa ännu mer när många börjar jobba nästa vecka.

Therez Ferencz och hennes sambo har just gjort ett stopp vid en bensinmack i Västberga strax söder om Stockholm. De sträcker på benen och passar på att rasta hunden Whiskey. Semestern är inne på sina sista dagar och de är på väg hem till Älmhult från Fagersta.

– Vi bestämde oss för att passa på att åka före helgen så vi slipper köerna. Det är ju problem nu med Södertäljebron, säger Therez Ferencz.

Och paret kan ha tagit ett klokt beslut för enligt polisen kommer det vara mycket trafik på vägarna runt om i landet när många semesterfirare ska resa hem igen.

– Vi kommer märka en kraftig ökning och det gäller hela landet. Det är de stora motorvägarna som berörs. Framför allt: E4, E18, E20, E6 och så vidare, säger Göran Bolinder chef för trafikpolisen i Stockholms län.

”Tittköer” skapar problem

Det är Södertäljebron som polisen ser som en kritisk punkt i helgtrafiken. Bron är fortfarande avstängd i södergående riktning, efter lastbilsolyckan tidigare i somras, och trafiken leds om. Men det bildas lätt köer även i motsatt riktning på platsen.

– Det är så kallade tittköer. Folk är nyfikna och kan inte låta bli att sakta in eller stanna och titta, säger Göran Bolinder,

Trafikpolisen har ökat sin närvaro på platsen för att få trafikanterna att hålla en låg hastighet och på så vis öka trafiksäkerheten. Men också för att snabbt kunna rycka in om olyckan är framme.

– Hela trafiksystemet vid Södertäljebron är väldigt känsligt och ett stopp där kan få snabba konsekvenser för köerna. Vi försöker finnas där för att kunna röja undan om någonting händer. Idealiskt vore att det inte händer något naturligtvis, utan att det flyter på.

Rekommenderar kollektivtrafik

Den kommande veckan ska många återgå till sina arbeten efter semestrarna vilket innebär att många bilpendlare måste ta sig förbi Södertäljebron. Det kommer innebära längre köer än de som väntas i helgen, tror Göran Bolinder.

– Det kommer bli köer. Det är bara att rekommendera att man antingen åker kommunalt eller väljer tider som kanske inte är de hetaste tiderna när många reser.

Trafikpolisens bästa tips för en säker resa

Visa

1. Starta utvilad

2. Håll hastighetsgränserna

3. Håll avståndet till andra fordon

4. Se till att bilen är rätt lastad och att däcken har rätt lufttryck

5. Använd gott omdöme och ta hänsyn till andra trafikanter

Källa: Göran Bolinder, chef trafikpolisen region Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer