Polisen misstänker en kraftig ökning av kokain i samhället. Foto: TT

Kokainanvändningen ökar – här kan du få hjälp att sluta

Uppdaterad
Publicerad

Kokainanvändningen ökar kraftigt i Sverige, visar uppgifter från flera myndigheter. I en serie artiklar granskar SVT kokainet i Sverige, i samarbete med flera andra nyhetsredaktioner. Här hittar du kontaktuppgifter och länkar om du behöver få hjälp att sluta missbruka eller känner någon som har ett beroende.

Det finns flera vägar att gå för den som behöver stöd. Dels erbjuder sjukvården och socialtjänsten hjälp och dels går det att få via kyrkan och olika frivilligorganisationer.

Över 90 procent av Sveriges kommuner erbjuder minst en typ av behandling för personer med beroende eller missbruk, enligt Socialstyrelsen. För att få hjälp eller hitta rätt mottagning finns regionernas tjänst 1177 Vårdguiden på nätet eller dygnet runt på telefonnummer 1177. I exempelvis Stockholm ansvarar Beroendecentrum som också driver webbplatsen Droghjälpen.

kokainvågen

Olika stödgrupper

Det finns stödgrupper för missbrukare runtom i landet, bland annat tolvstegsrörelserna Anonyma Kokainister och Anonyma Narkomaner. På respektive webbplats listas information om var och när det hålls möten.

Stockholm 12 har som mål att få bort stigmat och få fler att våga söka hjälp genom att skapat mötesplatser online och i verkliga livet.

Frälsningsarmén är en av de verksamheter som erbjuder missbruksvård på flera platser i landet, bland annat på behandlingshem.

Ungdomsmottagningar på nätet

Sajten Drugsmart tillhandahåller information om droger, beroende och missbruk. Den riktar sig till tonåringar och vuxna som arbetar med unga, och drivs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Ungdomsmottagning på nätet, Umo, är en sajt som drivs av landstingen och vänder sig till personer som är 13-25 år gamla. Den informerar om bland annat beroende och samlar kontaktuppgifter till olika stödlinjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kokainvågen

Mer i ämnet