Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Aftonbladets bilder inifrån toaletterna på riksdagspartiernas kanslier – där man hittade spår av kokain på fyra stycken. Foto: Aftonbladet

Kokainspår i riksdagen utreds inte av polisen: ”Kan inte knytas till person”

Publicerad

Spår av kokain har hittats på toaletter inne på flera riksdagskanslier. Men polisutredningen lades ner efter tre dagar.

– Det finns inga spår eller omständigheter som kan knytas till person, det är problemet, säger Bengt Åsbäck, vice överåklagare på Särskilda åklagarkammaren.

Det var igår som Aftonbladet avslöjade att det förekommer spår av kokain på toaletterna hos flera av partiernas riksdagskanslier. Testet gjordes med hjälp av så kallade ”kokainservetter” i samband med intervjuer den 7 december förra året.

Dagen efter upprättades en polisanmälan om narkotikabrott i riksdagen.

– Vi kommer att vara behjälpliga om polisen vill utreda detta vidare, sa Niklas Åström, säkerhetschef på riksdagsförvaltningen i en intervju igår.

Men någon polisutredning pågår alltså inte.

”Inga spår som kan knytas till person”

Redan tre dagar efter polisanmälan, den 11 december, beslutade vice överåklagare Bengt Åsbäck, att lägga ner utredningen.

Skäl: Det är uppenbart att brottet inte går att utreda.

– Det finns inga spår eller omständigheter som kan knytas till person, det är problemet. Det finns inte heller, som jag bedömer det, några åtgärder att vidta som kan leda till sådan information, uppger Bengt Åsbäck i ett mejl.

Han skriver vidare ”Generellt är bruk av narkotika ett brott som närmast förutsätter att person kan gripas/omhändertas i nära anslutning till intaget där analys kan göras av blod/urin”.

Flera partier uppger för SVT att de påmint sina medarbetare och ledamöter om alkohol och- drogpolicyn efter avslöjandet och informerat om att det finns stöd om någon skulle ha missbruksproblem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.