Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör politikerna och riksdagens säkerhetschef om kokainet i riksdagen. Foto: SVT

Partikällor efter kokain-avslöjandet: ”Inte förvånade”

Uppdaterad
Publicerad

Aftonbladet avslöjade om att det förekom spår av kokain i lokalerna på Liberalernas, Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas riksdagskanslier möttes av bestörtning från partiledarna under onsdagen.

Men när SVT ringer runt till personer på andra befattningar inom partierna är reaktionerna annorlunda.

På onsdagen kunde Aftonbladet avslöja att det, enligt ett test de gjort, förekommer spår av kokain på toaletterna hos flera av partiernas riksdagskanslier. I en ledarkrönika i Expressen samma dag skrev Linda Jerneck, som tidigare varit ordförande för Liberalernas ungdomsförbund, att hon inte är förvånad.

När jag var ung ungdomsförbundare var det allmänt känt att vissa ledamöter brukade ta med sig dejter till riksdagshuset efter blöta utekvällar. Det är ju bara en kort promenad från Stureplan”, skrev hon bland annat.

Hon betonade också att det finns en kultur bland unga i politiken som innebär att man jobbar väldigt mycket, vilket får vissa att vilja ”lätta på trycket”.

”Är hög press”

När SVT ringer runt till partierna och frågar om Aftonbladets avslöjande är det få som är förvånade.

– Vi är inte särskilt förvånade. Och detta att besökare är de som brukat ser vi som osannolikt, utan passerkort måste man ju gå igenom säkerhetskontrollen medan förtroendevalda och tjänstemän kan valsa rakt in med sitt passerkort, säger en M-källa och fortsätter:

– Det är en hög press i den politiska sfären, det är ingen hemlighet att folk då har olika typer av ventiler man skruvar upp för att lätta på trycket.

”Ska leva som man lär”

En av de politiker som SVT pratat med säger:

– Jag kan väl säga att jag inte är förvånad. Det är vitt spritt i unga kretsar i storstäderna – särskilt Stockholm. Jag har inte mött några problem hos mitt eget ungdomsförbund kopplat till narkotika, men gissar att det är mer ovanligt där än på andra håll. Fester i riksdagshuset känns dock mer bekant.

Moderaternas ungdomsförbund säger till SVT att det är rimligt att alla med passerkort till riksdagen som antingen tjänstgör eller arbetar för ett politiskt parti drogtestas:

– Är man med och stiftar några av världens hårdaste knarklagar, då ska man också leva som man lär, säger ordförande Douglas Thor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.