Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Koldioxidutsläppen i Sverige ökar för första gången på länge

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppen av växthusgaser ökade med fyra procent 2021. Det var första året på länge som utsläppen ökade, men ökningen beror på ovanligt låga utsläpp pandemiåret 2020. Långsiktigt minskar utsläppen, men inte tillräckligt fort, om Sverige ska klara klimatmålen.

På onsdagen kom de officiella siffrorna för utsläppen från Naturvårdsverket. 48 miljoner ton utsläpp 2021. Både inom industrin och transportsektorn har utsläppen ökat det senaste året.

– Ökningen var väntad med tanke på låga utsläpp under pandemin, men vi visste inte att det skulle vara så här mycket, säger Anna Karin Nyström, chef för Naturvårdsverkets klimatenhet.

Sett mer långsiktigt har utsläppen minskat med 33 procent sen toppåren i slutet av 1900-talet. De senaste åren är takten en minskning med 2 – 3 procent per år.

Naturvårdsverket: Svårare om vi dröjer

Naturvårdsverket har tidigare sagt att det krävs 7 – 8 procent per år, om Sverige ska klara riksdagens uppsatta klimatmål till 2030 och 2040.

Idag uttrycker man sig mer försiktigt, eftersom svenska politiker inte har slagit fast hur snabbt utsläppen behöver minska. Därmed menar Naturvårdsverket att vi fortfarande kan klara målen. Men uppenbart är den låga takten på utsläppsminskningarna bekymmersam.

– Man hade gärna sett mer. Det kommer vara svårare och svårare att nå målen om vi inte minskar mer nu. Vi skjuter problemen framför oss, säger Anna Karin Nyström.

Vissa ljuspunkter

Naturvårdsverket ser vissa ljuspunkter. Dels att omställningen av industrin, inte minst inom fossilfritt järn och stål ser allt mer lovande ut, dels att elektrifieringen av personbilar nu sker snabbare än man vågat tro. Men det finns också mörka delar.

Jordbrukssektorn har i stort sett oförändrade utsläpp de senaste 15 åren. Utsläpp från lätta och tunga lastbilar minskar väldigt långsamt. Och Naturvårdsverket menar att den ökande inblandningen av biodrivmedel som riksdagen beslutat om är den viktigaste åtgärden för att transportsektorn ska klara klimatmålen, men där finns förslag från både regeringen, Vänsterpartiet, och högeroppositionen om att göra stora förändringar som skulle öka utsläppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.