Foto: SVT

Victoria drabbades av hjärtinfarkt – får inga försäkringspengar

Uppdaterad
Publicerad

”Kolla din hemförsäkring”. Det rådet ger Jan Fälling som själv fick betala sambons intensivvård när hon fick hjärtinfarkt på semestern.

Det är september och Jan Fälling med sin sambo Victoria Forssén är på semester i turkiska Side. En vanlig solsemester som så många gånger förr. Men den här gången tar livet en ny vändning.

På onsdageftermiddagen börjar Victorias vänstra arm göra ont. På kvällen blir det tungt att andas. Nästa dag ringer en bekymrad läkare genast efter ambulans.

På det stora sjukhusets akutmottagning stannar Victorias hjärta men hon återupplivas och hamnar i intensivvård.

Någon gång där mitt i kaoset dyker en välklädd man från sjukhuskontoret upp, harklar sig och undrar hur det blir med betalningen.

Jan tackar sin lyckliga stjärna att han sedan många år har en hemförsäkring i Trygg-Hansa, en försäkring som ju gäller alla i familjen – tror han.

Räkning på 137.000

Han ber sjukhuset kontakta SOS International, de nordiska försäkringsbolagens organisation som ordnar det praktiska kring betalning och hemtransport. Men sjukhuset får beskedet att hans försäkringsbolag förnekar all kännedom om Victoria. Jan tror inte sina öron.

– Det var helt sjukt, hon är min sambo och har varit skriven hemma hos mig i ett och ett halv år.

Jan hade gjort misstaget att utgå från att alla i hushållet, han själv, Victoria och hennes två barn automatiskt omfattades av hemförsäkringen så fort de blev skrivna på adressen. Men enligt Trygg-Hansas villkor krävs det att namnen måste skrivas in i försäkringsbrevet.

Sjukvårdsräkningen var på 137.000 kronor. Det var bara att ta fram kreditkortet.

Inlagd igen i Sverige

Efter några dagar på hjärtintensiven skrevs Victoria ut och det var nu dags att försöka ta sig hem till Sverige. Charterplanet hade gått och de tvingades köpa dyra reguljärbiljetter. Hemma i Sverige blev hon omedelbart inlagd på hjärtklinik igen.

– På St Görans sjukhus tyckte de att det var vansinne att vi åkt vanligt flyg. Det borde absolut ha varit ambulansplan med sjuksköterska, säger Victoria.

”Vi kommer att kämpa”

En månad har gått sedan Victorias hjärta stannade och hon är glad över att vara vid liv. Men livet är inte som förr. Till den dödsångest som inte riktigt vill släppa kommer oron för familjens ekonomi. Sjukhusräkningen, taxiresor, flygbiljetter, mediciner, det handlar om över 150.000 som på något sätt måste betalas.

– Vi kommer att kämpa för att få Trygg-Hansa att ändra sig, säger Janne Fälling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.