Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läkaren Hampus Lünings tips: så minskar du risken för kollaps under långlopp. Foto: SVT

Löpning i värme – så minskar du risken för kollaps

Uppdaterad
Publicerad

Många löpartävlingar hålls nu under sommaren, men värmen kan vara farlig för den som pressar sig. Läkaren Hampus Lüning går igenom symptomen att ha koll på och – och hur du bör agera när du känner dem. Vissa av råden är inte vad man kan förvänta sig.

– Stanna inte, utan fortsätt gå försiktigt. Lägg dig absolut inte.

Hampus Lüning är specialist i akutsjukvård och forskar på skador under långdistanslopp i löpning, särskilt i relation till vädret.

Enligt honom är det en tydlig grupp som sticker ut när det gäller allvarligare kollapser i samband med lopp:

– Det är faktiskt folk som sysslar mycket med löpning och har en tid att springa på, som inte riktigt lyssnar på kroppen utan anstränger sig och pressar sig själva utifrån ett tidsmål.

Är någon viss ålder i riskzonen?

– Medelåldern ligger runt trettio år och det är lika vanligt bland kvinnor som hos män.

Olika typer av kollaps

Trots att symptomen är allvarliga, kan de flesta gå hem efter ett par timmar i ett sjukvårdstält.

– De tappar ofta medvetandet och de är förvirrade. De kan få smärtor, de kan kräkas och blir väldigt, väldigt påverkade. Men jag skulle säga att i princip allihopa som får den här typen av kollaps återhämtar sig bra.

Men det finns en annan typ av kollaps som enligt Hampus Lüning kan ge skador på kroppen och till och med vara livshotade och det är värmeslag, som kräver akut vård med nedkylning.

– Det är en utmaning för det kan vara liknande symptom, att man faller ihop och är medvetslös. Det här är något vi som tävlingsläkare letar efter.

”Tveksamt om kyla under lopp hjälper”

För att undvika kollapser finns olika metoder för nedkylning, men enligt Hampus Lüning finns det inga studier som visar tydlig effekt för löpare.

– Under förra OS i Japan så var det en extrem värme och då provade man att dricka kalla drycker, att springa med kylväst och fläktvästar men det är tveksamt om man såg någon effekt av det faktiskt.

– Som motionslöpare så skulle jag snarare säga att det handlar om att anpassa belastningen i första hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.