Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Expressens politisk kommentator Helena Gissén och SVT:s Mats Knudson. Foto: SVT

Knutson: ”Stor prestigeförlust om Kristersson tvingas begära mer tid”

Uppdaterad
Publicerad

Det är tveksamt om Ulf Kristersson hinner få ihop sin regering på utsatt tid – men ett misslyckande skulle vara en enorm prestigeförlust för M-ledaren. Det menar de politiska kommentatorerna Helena Gissén och Mats Knutson.

– Det skulle vara en katastrof för M om man misslyckas när man nu får chansen, säger Knutson i Aktuellt.

En bit in på tisdagskvällen pågick fortfarande förhandlingar mellan de fyra partierna i Ulf Kristerssons regeringsunderlag.

– Min känsla har tidigare varit att det här skulle gå vägen, för alla fyra partier har investerat så otroligt mycket prestige i det här. Men när man hör Liberalerna i dag låter det som att det är en bit kvar, säger Helena Gissén, politisk kommentator på tidningen Expressen.

Ulf Kristersson hade nog räknat med att vara klar vid det här laget, tror SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

– Det vore en stor prestigeförlust för honom om han skulle tvingas begära mer tid, med tanke på att han i valrörelsen tonat ned meningskiljaktigheterna mellan partierna, säger han.

Enighet ett mantra i valrörelsen

Under valrörelsen betonade Ulf Kristersson gång på gång att de fyra partierna är eniga i en rad viktiga frågor. Mats Knutson menar att M-ledaren kan ha drabbats av någon sorts ”valfeber”.

– Det är möjligt att han underskattade de sakfrågor där partierna står längre ifrån varandra, men också den ideologiska klyftan som finns mellan L och SD, säger Mats Knutson.

Några möjliga stridsfrågor i förhandlingarna, där partierna har olika åsikter, är a-kassan, migration, bistånd och public service.

– Jag tror att det finns problem på alla möjliga håll och kanter, men det här kan vara frågor där det hakat upp sig. Public service är otroligt känsligt för L, det smärtar dem om de tvingas gå med på nedskärningar, säger Helena Gissén.

Tror Kristersson lyckas

Båda lutar dock att Ulf Kristersson, förr eller senare, får ihop en regering.

– Det är otroligt viktigt för Ulf Kristersson att han klarar av detta och håller ihop i fyra år. Men osvuret är bäst, säger Helena Gissén.

Mats Knutson:

– Jag tror att Kristersson kommer att klara av att bilda den här regeringen eftersom man varit i opposition i åtta år. Det skulle vara en katastrof för M om man misslyckas när man nu får chansen. Sen kommer det att bli en mandatperiod med mycket buller och bång i riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.