Trafikverket uppmanar resenärer att noggrant följa järnvägsföretagens information om tågavgångarna. Foto: TT

Trafikverket: ”Kommer bli mer tävlan om vem som får åka tåg”

Uppdaterad
Publicerad

Inställda tåg och en upprustning av spåren kommer att göra livet lite mer komplicerat för många resenärer i sommar. Färre biljetter gör att den som ändå planerar resa söderut med tåg måste vara ute i extra god tid.

Arbete på västra stambanan och på den så kallade Getingmidjan i centrala Stockholm gör sommarens tågresande mer kaotiskt än vanligt. Flera avgångar mellan Stockholm och Göteborg ställs in och de resenärer som ska ta sig igenom huvudstaden hänvisas till pendeltågen. Arbetet på västra stambanan beräknas pågå till och med vecka 29, medan Getingmidjan kommer vara ur funktion i åtta veckor.

– Det kommer att gå färre tåg och finnas färre platser, vilket innebär att det kommer att bli lite mer tävlan om vem som får åka under den här tiden, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, om de inställda tågen söderut. 

Den som ändå planerar att resa med tåg bör hålla sig uppdaterad på järnvägföretagens hemsida och kontakta dem för att se hur de löser problem med till exempel inställda avgångar, säger Olsson.

Får byta eller göra återköp

SJ som ställer in fyra tåg per dag i varje riktning kommer att kontakta berörda resenärer och erbjuda dem att byta eller göra ett återköp av sin resa.

– Trafikverkets reducering ställer till det för våra resenärer och det beklagar vi, men i grunden är det positivt att Trafikverket rustar upp banan för att behålla säkerheten och framkomligheten. Det minskar risken för akuta fel och i förlängningen bidrar detta till en ökad punktlighet, säger Karin Starkman Ahlstedt på SJ:s presstjänst.

Kan bli fler störningar

Att avgångarna ställs in med kort varsel beror delvis på att de arbeten som skulle ha gjorts i slutet av maj och början av juni flyttades fram, efter protester mot inställda tåg under bland annat musikfestivalen Summerburst och Stockholms maraton.

Det är heller inte säkert att detta blir det enda arbeten man gör som kommer att påverka tågtrafiken i sommar.

– Det är flera olika jobb som ska göras och vi får återkomma efter vecka 29 med hur långt man har kommit och hur det ser ut längre fram. Vi passar på att arbeta med detta så länge det är plusgrader ute, säger Bengt Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer