Lööf kom hem till nya protester

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf kom på morgonen hem från sin avbrutna Thailands-semester. Hon möttes av ännu en skarp protest inom de egna leden mot det föreslagna idéprogrammet.

Enligt Centerpartiets presschef Anna-Karin Nyman kommer Annie Lööf att svara på frågor från medierna under eftermiddagen med start klockan 16, men redan kl. 14 kommer centerledaren att ha ett telefonmöte med sina partikamrater, enligt TT.

Mötet kommer självklart att kretsa kring den debatt som förslaget till nytt idéprogram väckt och framför allt hur processen framåt ska se ut.

Självrannsakan nödvändig

Enligt professorn i statsvetenskap Jonas Hinnfors, måste nu Centerpartiet genomgå en form av självrannsakan.

-Man hyllade Lööf som ny ledare, rimligen väl medveten om att hon fört fram en lång rad av de förslag som nu satts på pränt i idéprogrammet, säger Hinnfors till TT.

Lööf har själv argumenterat för fri invandring, motionerat om plattare skatt och som ungdomspolitiker försvarat månggifte.

Trots detta blir det ett ramaskri i partiet när förslaget till idéprogram, som skulle bli en nystart för partiet, ger uttryck för just denna politik.

Lööf måste nu ena partiet genom att tona ned sin egen politiska inriktning.

-Om stora delar av den politik Lööf själv drivit tas bort ur programmet så är det onekligen en försvagning av hennes ställning, säger Jonas Hinnfors.

-Men å andra sidan, om Lööf nu visar lyhördhet mot rörelsen kan det kanske stärka henne. Särskilt om hon lyckas sätta fokus på den allmänna ideologiska inriktningen bort från de mer kontroversiella konkreta förslagen.

Kontroversiellt program

Centerpartiet har skakats av en inre kris ända sedan Per Ankersjö presenterade ett förslag till nytt idéprogram före jul.

En efter en har gräsrötter och partitoppar tagit avstånd från flera kontroversiella punkter i förslaget, som fri invandring, månggifte och slopad skolplikt.

I går gick partiets vice ordförande Anna-Karin Hatt ut och och sågade förslaget.

I dag är det partiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren som för fram kritik. På DN Debatt skriver Lundgren att det inte handlar om att stryka ett antal ord, utan om helheten. Förslaget genomsyras av principer som leder till ett socialdarwinistiskt samhälle med maximal frihet för marknaden, skriver hon.

Pressad

Annie Lööf har pressats av det massiva motståndet mot idéprogrammet. Den grupp som tog fram förslaget sattes samman av partistyrelsen och Annie Lööf.

I gruppen ingår bland andra Fredrick Federley, som står Lööf nära och är en av dem som betraktas som nyliberala.

Annie Lööf säger att hon aldrig kallat sig för nyliberal och att Centerpartiet aldrig kommer att bli ett nyliberalt parti. Men hon har också uttryckt sin beundran för Margaret Thatcher och Ayn Rand, som hon kallat en av 1900-talets största tänkare.

Filosofen och författaren Ayn Rand, som ville avskaffa all beskattning och ha en total privatisering av samhället, är en ikon för delar av nyliberala kretsar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet