Annelie Nordströms nekas ansvarsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Lägenhetsaffärer, en misslyckad krogsatsning, vidlyftig representation med resor, alkohol och övernattningar där medlemmarna fick stå för notan. I dag beslutade de närmare 200 ombuden vid fackförbundet Kommunals kongress att inte bevilja ordföranden Annelie Nordström ansvarsfrihet. Valberedningen föreslår nu att Berit Müllerström tar över som ny bas för fackförbundet.

Att Annelie Nordström, ordförande i det skandaldrabbade fackförbundet Kommunal, tvingas avgå vid årets kongress har varit känt länge. Dagens debatt drog ut på tiden, men till slut stod det klart att ombuden efter omröstning inte beviljar Annelie Nordström ansvarsfrihet.

Personligt nederlag

Känslan efter beskedet är sorg, berättar hon.

– Klart att det hade känts roligare att lämna Kommunal med flaggan i topp. Det här är ett personligt nederlag, men också ett ansvar som man får axla som ordförande, säger Annelie Nordström.

I sitt avskedstal, som inledde kongressen, gick Annelie Nordström direkt på frågan om vinterns skandaler.

– Jag vet att mitt förtroende är skadat, men jag valde att sitta kvar till kongressen för att sjösätta ett åtgärdsprogram, sade hon till stående applåder.

Men stödet visade sig alltså vara skenbart. Kongressen röstade för att Annelie Nordström får lämna ordförandeskapet under förnedrande former. Inte heller Cilla Rhodin och Marcello Rojas Espinoza beviljas ansvarsfrihet vid kongressen.

Sprit och sex

Krisen i Kommunal har bland annat orsakats av nakenkabaré på kommunalägda krogen Metropol, vidlyftig spritkonsumtion och gratisboende för facktopparna på semesteranläggningen Marholmen i Stockholms skärgård. Under våren har Nordström arbetat med att ta fram tydligare regler som ska  förhindra att liknande skandaler upprepas. Bland annat en striktare alkoholpolicy.

Även utrikesminister Margot Wallström (S) drogs in i skandalen sedan hon fått förstahandskontrakt på en bostad i en av Kommunals fastigheter i Stockholms innerstad. I förra veckan lades förundersökning om mutbrott ned.

Svårt få nytt jobb

I april föreslog revisorerna att Annelie Nordström inte ska beviljas ansvarsfrihet för sin insats i styrelsen för handelsbolaget Lyran, som drivit restaurangerna och konferensanläggningarna. Nu har kongressen gått på den linjen.

Att inte beviljas ansvarsfrihet har sällan någon större praktisk betydelse, Men det ger den nya styrelsen möjlighet att väcka talan – exempelvis kräva skadestånd – för bolagets räkning mot den eller de aktuella personerna. På det personliga planet blir det däremot kännbart och tämligen förödmjukande.

– Efter det här kommer Annelie Nordström få svårt att få något nytt toppjobb. Hon har en fallskärm på totalt ungefär 2 miljoner kronor fram till pension men har också talat om att återgå till jobbet som barnskötare, säger SVT:s politikreporter Elisbeth Marmorstein.

Valberedningens förslag till ny ordförande är Berit Müllerström, som jobbade på förbundet även när oegentligheterna ägde rum. Övriga nominerade är Tobias Baudin och Veronica Lindholm

Misstänkta brott

Den som hittills fått bära den största skulden för allt som gått snett inom Kommunal är kassören och tredje vice ordföranden Anders Bergström. Han fick sparken från förbundet redan januari och är misstänkt för mutbrott och trolöshet mot huvudman.

Upp emot 10.000 medlemmar valde att lämna Kommunal i samband med att skandalerna avslöjades, men med cirka 500.000 medlemmar är det fortfarande LO:s största förbund. 

Bland medlemmarna hittar man exempelvis vårdpersonal, anställda inom skola och barnomsorg, personliga assistenter, storkökspersonal samt park- och trädgårdsarbetare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet