Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kommunals ordförande Tobias Baudin om vikten av att LO skriver under. Foto: Cornelia Schauermann/SVT

Kommunal kräver att LO skriver på las-överenskommelsen

Publicerad

Fackförbundet Kommunal vill att LO skriver på las-överenskommelsen om förändringar i arbetsrätten. Annars öppnar man för samarbete med tjänstemännens organisation PTK, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till SVT.

– Vi har ju undertecknat en principöverenskommelse om ett huvudavtal, men det kan vi egentligen inte göra som enskilt förbund. Det är bara centralorganisationer som kan teckna ett huvudavtal. Den enklaste lösningen vore att LO undertecknar och sedan får de 14 olika LO-förbunden själva välja om man vill ansluta sig, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Varför är det viktigt för er?

– Det är ju den enklaste lösningen. Om inte LO gör det så är det närmsta som ligger till hands att vi måste gå till tjänstemännen i PTK och fråga om vi kan teckna ett hängavtal med dem.

Kommunal ökar alltså trycket på LO att skriva på den så kallade las-överenskommelsen. Redan i vintras gick LO-förbunden Kommunal och IF Metall med i  överenskommelsen med arbetsgivarna och tjänstemännens samarbetsorganisation PTK.

Resten av LO har dock ställt sig utanför och egentligen får inte enskilda fackförbund teckna den här sortens avtal. Kommunal vill därför alltså att LO undertecknar överenskommelsen men låter medlemsförbunden själva bestämma om man vill vara med. Annars öppnar man för att samarbeta med PTK i frågan.

Skulle det innebära att ni lämnar LO?

– Nej inte lämna, men vi måste gå till PTK och be dem hjälpa oss för den här överenskommelsen ska ju igenom, säger Tobias Baudin.

Skulle det innebära att ni blir medlemmar i både LO och PTK då?

– Medlem har jag ganska svårt att se i dagsläget men på något sätt måste vi ju i så fall få inflytande över huvudavtalet.

Kommunal har inte tagit kontakt med PTK och frågat om de är intresserade av ett samarbete. Nu vill man att LO istället tar ett snabbt beslut om att undeteckna las-överenskommelsen.

– Det måste komma rätt fort, det måste landa innan sommaren, säger Tobias Baudin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.