Partsöverenskommelsen mellan tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv slöts för en dryg månad sedan. Då valde LO att säga nej Foto: TT

Kommunal och IF Metall ansluter sig till las-överenskommelsen

Uppdaterad
Publicerad

LO-facken Kommunal och IF Metall ansluter sig till las-överenskommelsen som Svenskt Näringsliv och PTK tecknat tidigare, uppger parterna på en pressträff.

– För oss är det alltid rätt att sätta oss vid förhandlingsbordet om det gynnar våra medlemmar, säger Kommunals förhandlingschef Johan Ingelskog som tillägger att överenskommelsen inte minst kommer att vara till gagn för de kvinnodominerade yrkena i Kommunal.

Även för If Metall var det naturligt att återuppta förhandlingarna.

– Vi har en stor osäkerhet på våra arbetsplatser, säger förhandlingschefen Veli-Pekka Säikkäla.

Partsöverenskommelsen mellan tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv slöts för en dryg månad sedan. Då valde LO att säga nej, Enligt LO:s ordförande Susanna Gideonsson så var det framförallt frågan om anställningstrygghet som har varit svår att enas om och där tyckte inte LO att avtalsförslaget ger deras medlemmar tillräckligt stor trygghet.

Men under tiden har det framför allt från IF Metall funnits signaler om att man ändå ville haka på överenskommelsen, som nu regeringen sagt sig villig att göra till lag i stället för den politiska utredning som av många fått tummen ner.

Omskolning och omställningsstöd

Överenskommelsen mellan de fyra parterna innebär bland annat att anställda får rätt till ett omställningsstöd om deras sysselsättningsgrad minskar, en större rätt till omskolning och kompetensutveckling samt att visstidsanställningar kommer att övergå i en tillsvidareanställning efter 12 månaders anställning, från tidigare 24 månader. Dessutom är parterna överens om att börja förhandla om en kollektivavtalsbaserad arbetslöshetsförsäkring, något som Kommunal och If Metall efterlyst.

Fler undantag i turordningsreglerna

Avtalet innebär även att arbetsgivare får rätt att göra undantag från turordningsreglerna vid uppsägning för tre anställda oavsett företagets storlek.

I dag har arbetsgivaren rätt att göra undantag för max två personer i företag med högst tio anställda. I las-utredningen föreslås att arbetsgivare får rätt att göra undantag för fem anställda.

-Det här är något som gör att fler företag kommer att våga anställa fler, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.

Enligt Mattias Dahl kommer uppgörelsen nu att skickas in till riksdag och regering med hopp om att den skall bli lag.

Överenskommelsen har kommit att kallas för las-överenskommelsen, bland annat i media. Men den innehåller och gäller även andra delar inom arbetsmarknaden.

– Anställningsformen allmän visstidsanställning avskaffas och ersätts av något som heter särskild visstidsanställning. En viktig skillnad är att med den nya anställningsformen krävs bara tolv månaders anställning innan anställningen omvandlas till en tillsvidareanställning. Just nu krävs det 24 månaders anställning för en fast anställning och i den tidigare ursprungliga överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv handlade det om 18 månader.

– Den så kallade hyvlingen begränsas, det vill säga arbetsgivarens möjligheter att sänka en anställds arbetstid – och därmed lön. Om arbetsgivaren vill genomföra hyvling så kräver det att turordningsreglerna följs och att den anställde får lite tid på sig, upp till tre månader, för att kunna anpassa sig till sin nya lön.

– Rätten till vidareutbildning och kompetens för de anställda förstärks genom ett nytt omställningsavtal som bland annat ger den som har arbetat hos en arbetsgivare i minst 8 år möjlighet att utbilda sig med 80 procent av sin lön under ett år. Nytt är också att visstidsanställda och personliga assistenter ingår i omställningsavtalet.

– Parterna är överens om att utreda en kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring som också ska avse anställda med låga eller oregelbundna inkomster som garanterar löntagarna minst 80 procent av lönen.

– Arbetsgivare har rätt att göra undantag från turordningsreglerna vid uppsägning för tre anställda oavsett företagets storlek. I dag har arbetsgivaren rätt att göra undantag för max två personer i företag med högst tio anställda.

– Termen ”saklig grund av personliga skäl” vid uppsägning ersätts med ”sakliga skäl”. Till sakliga skäl räknas om arbetstagaren allvarligt brutit mot anställningsavtalet genom exempelvis arbetsvägran, samarbetssvårigheter, missbruk eller brott.

– Arbetsgivaren ska fortsatt erbjuda stödåtgärder, ge en varning och erbjuda omplacering innan en anställd kan sägas upp. Men om arbetsgivaren erbjudit en omplacering och det fortfarande finns sakliga skäl för uppsägning finns ingen plikt att erbjuda ny omplacering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer