Kommunal: Tror inte vi kommer överens

Uppdaterad
Publicerad

Kommunals ordförande, Tobias Baudin, tror inte att arbetsmarknadens parter kommer att kunna enas om ett nytt huvudavtal när de åter sätter sig vid förhandlingsbordet på torsdag. Tiden är för knapp och det är allt för många och komplexa frågor att enas om.

– Det är så stora frågor som ska behandlas på så kort tid, säger Baudin som tillägger att även det faktum att det är så många olika fackförbund och arbetsgivare som ska enas knappast gör det lättare, snarare tvärtom.

– Det är så många inblandade som har så olika verkligheter.

Arbetsgivarna hörde av sig

I tisdags samlades LO:s styrelse för att diskutera huruvida man åter skulle sätta sig ned med arbetsgivarna för att försöka mejsla fram ett nytt huvudavtal på arbetsmarknaden, ett avtal som bland annat ska innehålla förändringar av arbetsrätten och turordningsreglerna.

Enligt Tobias Baudin var det arbetsgivarna som hört av sig och undrade om LO kunde tänka sig att återgå till förhandlingsbordet.

– Uppenbarligen har de en vilja att återuppta förhandlingarna. De måste se en möjlighet till förflyttning, säger Baudin.

LO-styrelsen var inte enig men beslutade ändå säga ja till inviten.  

– Det är dumt att stänga dörren, säger Tobias Baudin.

Tiden blir dock knapp. På grund de pågående avtalsrörelsen lägger man en enda dag – torsdag – på nya förhandlingar.

– Man kommer köra stenhårt, säger Baudin.

Skulle man lyckas förhandla fram ett förslag så ska det sedan godkännas i LO:s styrelse och slutligen i LO:s representantskap. Misslyckas man så får politikerna ta vid.

”Har inte påverkat ett dugg”

Det var i slutet av september som förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter om en förändring av bland annat arbetsrätten kraschade. Enligt januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna skall i så fall den så kallade las-utredningens förslag genomföras.

Förslagen i las-utredningen, som bland annat innebär att antalet undantag i turordningsreglerna ökas, har dock fått Vänsterpartiet att hota med att lägga fram en misstroendeförklaring i riksdagen om statsminister Stefan Löfven gör utredningen till lag. Stefan Löfven själv har sagt att han hoppas att parterna återupptar förhandlingarna, men enligt Tobias Baudin har dock parterna inte känt någon som helst politisk press att börja förhandla igen.

– Det har inte påverkat ett dugg, säger han och tillägger att han inte tror att utredningen blir verklighet, januariavtalet till trots.

– Jag tror inte att den kommer att se dagens ljus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.