Kommunals avgående vd, Annelie Nordström. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fackförbundet Kommunal om förtroendekrisen

Uppdaterad
Publicerad

Lägenhetsaffärer, en misslyckad krogsatsning, vidlyftig representation med resor, alkohol och övernattningar där medlemmarna fick stå för notan. I dag presenterade den avgående ordföranden Annelie Nordström några av åtgärderna som ska förhindra liknande skandaler i framtiden.

För fackförbundet Kommunal kunde 2016 ha börjat bättre. Den 13 janari avslöjade Aftonbladet att förbundet gått back med över 320 miljoner kronor på sin krog- och konferensverksamhet. Och lyxkrogen Metropol Palais i Stockholm hade flera gånger hyrts ut till champagnefester och nakenkabaré med porraktrisen Puma Swede.

Även utrikesminister Margot Wallström (S) drogs in i kommunalskandalen. Enligt utrikesministern hade hon fått en hyreslägenhet i en av Kommunals fastigheter i Stockholm och att ordförande Annelie Nordström försäkrat att hon inte fått gå före i någon kö.

Kassören fick skulden

Fler avslöjanden handlade om vidlyftig representation med sprit, vin och shower. Fackliga styrelsemedlemmar som inte hade inte betalat för sig på förbundets hotell. Den 14 januari sparkades kassören och tredje vice ordförande Anders Bergström, som pekades ut som ansvarig för skandalen.

Ordförande Annelie Nordström försökte rida ut stormen men efter en vecka meddelade hon att hon avgår vid förbundets kongress i maj. Tiden fram till dess skulle hon använda för att, med hennes egna ord, ”storstäda”. Vid en pressträff i dag, drygt tre månader senare, presenterade hon några av åtgärderna.

Vända stenar

– Jag vet att mitt förtroende är skadat och jag har ett ansvar för det som hänt. Men jag sitter inte kvar till kongressen för att gömma undan någonting, tvärt om. Jag använder den lärdom som granskningen gett mig till att vända på alla stenar, sade Annelie Nordström.

Bland åtgärderna som hittills införts finns bland annat en skärpt alkoholpolicy, en stängning av restaurang Metropol Palais, en ny policy för gåvor och representation samt en visselblåsarfunktion för anställda och förtroendevalda inom förbundet.

Nekas ansvarsfrihet

Revisorerna föreslår att den kommande stämman INTE beviljar Annelie Nordström ansvarsfrihet för hennes insats i styrelsen för handelsbolaget Lyran, där restaurangerna och konferensanläggningarna drivits.

Ett nederlag för mig personligen, säger Nordström.

– Jag var alldeles för ivrig att ta itu med att ta itu med att vända medlemsutvecklingen. Jag borde istället ha städat bland stadgeformuleringar och skapat professionella rutiner.

Sedan skandalerna avslöjades har 8.300 vårdbiträden, barnskötare och andra medlemmar lämnat Kommunal. Det är färre än de 11.500 som tidigare anmält utträde, men trots att vissa alltså övertalats att stanna kvar i facket innebär det miljonbelopp i uteblivna avgifter.

Nya brottsmisstankar mot Bergström

I dag, den 21 april, avslöjar Aftonbladet att åklagare har inlett en förundersökning mot den sparkade Anders Bergström med anledning av att han semestrade privat på Kommunals semesteranläggning Marholmen i Stockholms skärgård utan att betala för sig.

– Det finns anledning att anta att brottet trolöshet mot huvudman har begåtts, säger kammaråklagare Malin Arentoft till tidningen.

Sedan tidigare misstänks Anders Bergström för mutbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet