Fackförbundet Kommunal hoppar av LO-samordningen inför den stora avtalsrörelsen. Foto: Johan Nilsson / TT

Kommunal ställer sig utanför LO-samordningen

Uppdaterad
Publicerad

LO:s största förbund Kommunal kommer att ställa sig utanför LO-samordningen inför den stora avtalsrörelsen. Det rapporterar Ekot. Kommunal hoppar av eftersom förslaget inte skulle gynna förbundets kvinnodominerade yrkesgrupper.

”Om vi följde LO:s förslag skulle en undersköterska eller en barnskötare få 17 kronor mer i en låglönesatsning, enligt vår beräkning. Det räcker inte till ett par liter mjölk. I ett läge när vården, skolan och omsorgen har ett skriande behov av arbetskraft kan vi inte acceptera det”, skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Skälet till varför samarbetet bryts är för att Kommunal inte har fått igenom sina krav på högre löner för yrkesutbildade i välfärden.

”Yrkesutbildning måste få löna sig även i välfärden. Det har vi inte fått stöd för i LO. Därför väljer vi att driva vår egen avtalsrörelse”, skriver Tobias Baudin.

LO samlas i morgon för att gå vidare

Vanligtvis brukar de 14 LO-facken komma med gemensamma krav inför avtalsrörelsen. Men det är inte första gången LO misslyckas med att ena förbunden. Senast 2016 sprack samarbetet.

LO samlas i morgon för att fatta beslut om hur arbetet går vidare med samordningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.