De som avstått från ett aktivt val får pengarna placerade i en traditionell försäkring hos KPA. I denna ingår ett återbetalningsskydd, men samtidigt innebär det att tjänstepensionen minskar med omkring tio procent.
Omkring 600.000 kommun- och lands- tingsanställda har hittills inte utnyttjat möjligheten att själva placera sina tjänstepensionspengar.
Ju yngre man är, desto mer riskerar man att förlora på att inte aktivt välja pensionssparande. Det beror på det så kallade återbetalningsskyddet, som tillkommer automatiskt om man inte väljer.
Återbetalningsskyddet innebär att de anhöriga vid ett dödsfall får de pengar som personen har hunnit samla ihop, men det gäller bara make/maka, sambo och barn eller tidigare maka/make, sambo och dennes barn. Det omfattar alltså inte föräldrar eller om man vill att det ska tillfalla någon annan.
Återbetalningsskyddet gör att den totala pensionen blir lägre, ser man bara till tjänstepensionen blir den tio procent lägre. För en person som är 30 år förlorar 190 kronor i månaden på återbetalningsskyddet, medan en person som är 60 år bara förlorar 20 kronor.
Orsaken till skillnaderna är att pensionssystemet PFA infördes 1998. De som arbetat i många år får större delen av sin pension i det gamla systemet, PAKL, som fungerade helt annorlunda.
Det nya systemet, sammantaget med att en ung person riskerar att betala återbetalningsskydd utan att ens ha hunnit få en förmånstagare, gör att det blir extra viktigt att välja bort återbetalningsskyddet om man inte behöver det.
I år är det ovanligt många unga som ska välja pensionssparande för första gången. Detta eftersom man har flyttat åldersgränsen från 28 år till 21 år. Den nya åldersgränsen gäller för alla landstingsanställda och för de kommunalanställda som arbetar inom Kommunals avtalsområden.