Andreas Johansson har bakgrund i högerextrema kretsar och är dömd för våldsbrott. Foto: Maria Snellman

Fick toppjobb i kommun trots högerextrem bakgrund

Publicerad

I den lilla kommunen Vårdö på Åland har en ny kommundirektör med förflutet i högerextrema kretsar rekryterats.

I Vårdö, med drygt 400 invånare, utsågs förra veckan en ny kommundirektör. Valet föll på Andreas Johansson från Norberg i Västmanland som för närvarande jobbar som kommunsekreterare. Vad man inte kände till var att den nyvalde kommunchefen har sitt förflutna i högerextrema kretsar.

Andreas Johansson medger för SVT Nyheter att han varit aktiv i såväl Nationaldemokratisk ungdom som Nordisk ungdom men säger att det hör till det förflutna och att han inte längre är medlem i någon av organisationerna. Frågan om han fortfarande sympatiserar med deras åsikter vill han dock inte besvara.

– Jag försöker skilja det privata från det professionella. Min bakgrund har ingenting med jobbet att göra, säger Andreas Johansson till SVT Nyheter.

Han tillägger att han som kommundirektör inte kommer att arbeta politiskt så hans ideologiska bakgrund har i det här fallet ingen betydelse.

Dömd för misshandel

Andreas Johansson var med och grundade organisationen Nordisk ungdom 2010 och var talesperson för rörelsen, som placerar sig långt ut på högerkanten, 2012-2013. Innan dess var han medlem i det nationalistiska partiet Nationaldemokratisk ungdom.

Enligt svenska Yle har Johansson dömts för grov misshandel och våldsamt upplopp 2004 i samband med den högerextrema attacken mot Prideparaden i Stockholm året innan.

En uppgift som han bekräftar för tidningen Nya Åland.

– Det var när jag var 17 år. I dag är jag 30, säger han till tidningen.

Besvärande uppgifter

Vid rekryteringen kom Johanssons bakgrund i de högerextrema rörelserna aldrig på tal, vilket kommunens styrelseordförande, Jarl Danielsson, i dag tycker är ”besvärande”.

–  Det är klart att det är en besvärande sak. Då han ådrog sig domen var han 17 år, det är länge sedan. Ungdomar blir lätt extremistiska och för den skull kan man inte döma dem för hela livet, säger Danielsson till tidningen.

På frågan om Johansson kan sitta kvar som kommundirektör med sin högerextrema bakgrund svarar Danielsson:

–  Det är inte en politiker vi har sökt, utan en tjänsteman som kan hålla ordning på kommunens ärenden och ekonomi. Som tjänsteman har man inte möjlighet att driva politik i kommunen. I Vårdö driver vi ingen partipolitik utan endast sakpolitik.

Hot och trakasserier

Nordisk ungdom kallar sig själva en ”skandinavisk aktivistorganisation” som kämpar för en ”nordisk identitet”. Demokrati är däremot ”inte är något eftersträvansvärt i sig”. Det hävdar Andreas Johansson i en intervju publicerad på rörelsens hemsida.

– Jag tror inte på att medborgarna av hävd ska ha rösträtt, utan jag tror istället på att folk ska förtjäna rätten att rösta, ungefär som man förtjänar rätten att köra bil, genom att göra vissa prov och tester, menar han.

Statens medieråd beskriver Nordisk ungdom som ett högerpopulistiskt parti med inslag av fascistiska element.

”NU (Nordisk ungdom reds. anm.) har gjort sig kända genom spektakulära aktioner, några av dessa har också renderat viss medial exponering. En del av aktionerna innehåller också hot, trakasserier och våldsamma handlingar”, skriver de i en rapport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer