Förvaltningschef Tobias Ekblad menar att det också krävs fler pedagoger. Foto: SVT

42 nya förskoleavdelningar behövs i Ronneby

Publicerad

För att kunna erbjuda förskoleplatser till barn i Ronneby de närmaste tre åren så behövs 42 nya förskoleavdelningar, enligt utbildningsförvaltningen.

– Man har varit medveten de senaste åren om att vi måste göra någonting men det tar tid tyvärr, säger Tobias Ekblad, förvaltningschef.

En ökad inflyttning till Ronneby är en av anledningarna bakom den brist på förskoleplatser som kommunen brottats med i flera år.

– Det har varit ett akut läge där vi har gjort allt för att få in barn på förskola och i skola. Man har gjort ett fantastiskt jobb men inte hunnit med, säger Tobias Ekblad, förvaltningschef.

Ronneby

Dessutom blir barnen som börjar förskolan allt yngre och barn i småbarnsåldern kräver mer resurser.

– Det krävs fler pedagoger och fler avdelningar, för de barnen kan inte vara lika många. Det är en stor förändring som vi har sett det senaste året, säger Tobias Ekblad.

Baracker kunde inte bytas ut

En utredning som utbildningsförvaltningen har gjort visar att 42 nya förskoleavdelningar behövs för att möta behovet fram till 2021 samtidigt som man lägger ner flera av de tillfälliga lösningarna som finns i dag.

– Man kan med facit i hand säga att man skulle ha byggt tidigare men det gäller att inte förbygga sig heller, säger Tobias Ekblad.

För att öka antalet platser har kommunen tagit till provisoriska lösningar som baracker och paviljonger. Dessa skulle bytas ut när kommunen under förra året öppnade sju nya förskoleavdelningar men bristen på platser har gjort att de tillfälliga lösningarna fått vara kvar.

Kommunen planerar också för mer långsiktiga lösningar och under våren tog kommunfullmäktige beslut om att bygga en ny förskola där Skogsgårdsskolan står med tolv avdelningar.

– Större förskolor med fler avdelningar och fler årsarbetare per avdelning, det är vår målsättning. Men först måste vi kapa den kö som finns, säger Tobias Ekblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronneby

Mer i ämnet