Foto: TT/Arkiv

57 barn i kö – Ronneby bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på förskoleplatser i Ronneby är så pass stor att 57 barn inte kommer kunna få en plats inom fyra månader – vilket bryter mot skollagen. Det höga trycket sätter också stor press på personalen i förskolan.

– Det är jättetufft när vi startar upp i augusti med alla våra inskolningar. Det blir stressigt och väldigt intensiva veckor, säger Pernilla Eskilsson, förskollärare på Saxemara förskola.

I flera år har platsbristen i förskolan varit ett problem i Ronneby. I augusti var det 127 barn som stod i kö för att få en plats inom fyra månader, men 57 av dem kommer inte kunna erbjudas någon.

Val 2018 Blekinge

På förskolan i Saxemara är barngrupperna fulla redan vid terminsstarten och i takt med att barngrupperna har blivit större har arbetsmiljön för personalen blivit allt mer ansträngd.

– Det påverkar oss väldigt mycket att vara i de här stora barngrupperna. Det är en i personalen som arbetar heltid, vi andra har heltidstjänster men jobbar deltid för att vi inte orkar vara en hel dag på förskolan, säger Pernilla Eskilsson.

Sjukskrivningarna ökar

Lärarförbundet i Ronneby ser att sjukskrivningarna bland förskollärare ökar.

– Vi har haft en väldigt frisk lärarkår i Ronneby, men så är det inte längre utan man har jobbat sig sjuk, säger Sonja Stranne på Lärarförbundet i Ronneby.

Har det gjorts tillräckligt för att minska på kön till en förskoleplats?

– Nej uppenbarligen inte eftersom kommunen inte kan följa de riktlinjer som lagen kräver. Vi har haft väldigt stora barngrupper och man har inte kunnat fylla på dem eftersom de har varit fulla från början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet