Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ska göras för att kommunerna ska bli bättre på att hantera unga brottslingar? Hör förslagen från enhetschefen på Brå. Foto: Firat Celik/SVT

Kommuner brister i arbetet med unga brottslingar

Publicerad

Många inblandade i den senaste tidens våldsvåg är unga och vissa som gripits är under 15 år. Nu pekar både Brå och Socialstyrelsen på brister i hur socialtjänsterna arbetar med att förebygga brott bland unga.

– Jag inte att man har hängt med i utvecklingen, man har inte anpassat sig efter den nya situationen när det gäller den grova kriminaliteten. Men det handlar också om att vilja och tillskjuta resurser, säger Karin Svanberg, enhetschef på Brottsförebyggande rådet, Brå.

Karin Svanberg säger att kunskapen om hur man ska arbeta med ungas brottslighet varierar mellan olika kommuner och att det ofta finns ett glapp i nivån på de insatser som sätts in.

– Det blir ju en grov generalisering naturligtvis. Men det saknas en mellannivå som måste fyllas upp mycket bättre, mellan några samtal hos socialtjänsten och en placering på ett HVB-hem eller ett Sis-hem, säger hon.

Socialtjänster använder inte rätt insatser 

Även Socialstyrelsen pekar på att man ofta inte använder de insatser som har vetenskapligt stöd för att förebygga brott hos barn och unga.

Nu genomförs en stor insats för att öka kunskapen hos kommunerna om metoderna, till exempel särskild familjebehandling i öppenvård eller förstärkta familjehem.

-  Vi menar att det finns en väldigt stor arsenal av insatser att sätta in för de här unga som har svåra problem, men som faktiskt ännu kan få stöd på hemmaplan, säger Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsen.

Kunskapsbrist tillbakavisas

Socialdirektören i Stockholm tycker inte att de som arbetar i stadsdelarna där saknar kunskap om hur man jobbar med unga som begår brott.

– I Stockholms stad har vi tillgång till många av de insatser som jag vet att Brå och Socialstyrelsen rekommenderar. En sak som gör att det kan vara svårt med till exempel insatsen behandlingsfamiljer är att det inte finns tillräckligt med familjer så att vi kan ha ungdomar på kö för insatsen, säger Veronica Carstorp Wolgast, socialdirektör.

Socialdirektören vill däremot se en lagändring för att kunna agera ännu snabbare.

– I dag krävs en utredning för att kunna bevilja en insats. För att snabbt kunna bevilja insatser så skulle vi önska att man inte alltid behöver göra utredningen, men då behövs en lagändring, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.