Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det bästa resultaten någonsin” – enligt SKR:s chefsekonom är läget förvånansvärt bra trots pandemin. Foto: SVT, TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kommuner och regioner gick över 51 miljarder kronor plus

Uppdaterad
Publicerad

Landets kommuner och regioner gick med rekordöverskott under 2020. Totalt ser överskottet ut att bli över 50 miljarder kronor. Den starka ekonomin är dock inte deras egen förtjänst, en stor del av pengarna kommer från statliga stöd och effekter av coronapandemin.

De senaste åren har ekonomin gått knackigt i många av landets kommuner och regioner. Många har gått med minusresultat och tvingats spara på verksamheterna. 

Nu har det vänt, och det med besked. Sammanlagt fick kommuner och regioner ett överskott på 54,6 miljarder förra året. Om man ser enbart till verksamhetsresultatet så var överskottet 51,5 miljarder. Det visar preliminära siffror från SCB. 

Överskott på 51 miljarder

Sammanlagt fick kommuner och regioner ett överskott på 54,6 miljarder förra året. Om man ser enbart till verksamhetsresultatet så var överskottet 51,5 miljarder. Det visar preliminära siffror från SCB. 

Den främsta orsaken är att statsbidrag och utjämning ökade med 40,6 miljarder kronor från året innan. Större delen är statliga stöd kopplade till pandemin. 

– Det absolut högsta resultatet någonsin, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

Lägre kostnader

Sveriges kommuner och regioner, SKR, menar också att överskotten till stor del är en följd av statliga stöd under coronapandemin. Annika Wallenskog pekar på att man haft lägre kostnader inom många områden. Efterfrågan på sjukvård som inte varit covid-19 har varit lägre än normalt, särskilt under våren 2020. Många kommuner har haft lägre kostnader för resor, barnomsorg och äldreomsorg. 

– Staten har täckt merkostnaderna för covid-19. Vi räknar med att cirka 5 procent färre bott på äldreboenden än normalt och 3,5 procent mindre hemtjänst har utförts. Bilden är dock väldigt splittrad i landet. I några kommuner har kostnaderna för äldreomsorg varit högre än normalt, säger Annika Wallenskog.

En engångseffekt

Enligt SKR så lär det här dock handla om engångseffekter. Framåt menar man att både kommuner och regioner behöver fortsätta ställa om verksamheten för att klara ekonomin. 

– Det är viktigt att det starka resultatet inte gör att kommunerna på grund av detta tappar sitt långsiktiga ekonomiska fokus. Nu har de ju fått möjlighet att ställa om på lite längre sikt och kanske inte behöver varsla och säga upp personal utan kan ställa om arbetet i takt med att anställda går i pension, säger Annika Wallenskog.  

– För den långsiktiga utmaningen finns ju kvar, även om staten öst pengar över sektorn 2020 och ”efterfrågan på välfärd” har varit lägre. Så det är viktigt att kommunerna fortsätter arbetet med att minska administrationer, ta bort onödiga kostnader och uppgifter, fortsätter digitaliseringsarbetet och fortsätter tänka långsiktigt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer