Helén Eliasson (S) och Johnny Magnusson (M) har olika uppfattning om hur man mest effektivt stöttar vården. Foto: SVT

670 miljoner till vården för att köerna ska minska

Uppdaterad
Publicerad

Det blir nästan 700 miljoner kronor extra till vården nästa år för att kunna hantera köer som uppstått under pandemin. Regionens nya budget antogs på tisdagskvällen. Men oppositionen är kritisk till att pengarna inte betalas ut i förtid, utan att den som vill kan ansöka i efterhand.

– Få kommer kunna göra mer om de inte kan planera för det, säger Helén Eliasson (S), oppositionsråd och vice ordförande i regionstyrelsen.

På tisdagen beslutade regionfullmäktige om en kompletterande budget för 2021 – efter 16 timmars debatt. Något som P4 Sjuhärad var först med att berätta.

Majoritetspartierna i Grönblå Samverkan (M, C, KD, L och MP) fick igenom sitt förslag till komplettering, som innebär att 670 miljoner kronor satsas på att minska köerna. Både vårdköer som fanns före pandemin, och de köer som uppstått under pandemin. Det ska ske genom att vårdaktörer ansöker om medel från en projektbudget, som betalas ut efter genomförd insats.

Oppositionen: Behoven kommer inte styra

Men oppositionen menar att detta riskerar att leda till att privata vårdgivare bara kommer lägga bud på de insatser de anser är lönsamma, och att behoven därför inte kommer att styra.

– Vi är förvånade över att man inte skickade ut pengarna direkt till sjukhusen. Man kan inte göra ett större uppdrag om man inte får ersättning för att planera för det, det är min övertygelse, säger Helén Eliasson (S). 

”Sjukhusen behöver bidragen direkt”

I den skuggbudget som Socialdemokraterna gick fram med satsar de en miljard mer, berättar hon.

– Vi menar att våra sjukhus måste få ta del av de här statsbidragen nu direkt. Våra sjukhus har en stentuff ekonomi, säger Helén Eliasson (S).

Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, har ännu inte gått att nå för en kommentar, men uppger i ett pressmeddelande att:

– En mycket stor insats har gjorts av Västra Götalandsregionens verksamheter och medarbetare för att hantera covid-19. Samtidigt har det tyvärr lett till minskad tillgänglighet och längre vårdköer inom flera delar av sjukvården. Det är därför glädjande att konstatera att regionfullmäktige nu gett klartecken till GrönBlå Samverkans projektbudget för att hantera det samlade uppdämda vårdbehovet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer