Pernilla Nilsson lider av smärta dagligen i väntan på operation. Foto: SVT

Pernilla lider i väntan på operation: ”Hopplöst”

Uppdaterad
Publicerad

Hon lider av diskbråck, skolios och spinal stenos med smärtor som strålar ner i båda benen. De dagliga smärtorna hindrar henne från att leva det liv hon vill leva. Pernilla Nilsson från Göteborg är en av alla som väntar på operation i de allt längre vårdköerna i spåren av coronapandemin.

– Känns som en evig väntan, säger hon.

Pernilla Nilssons ryggskador kräver en stor operation. Före coronapandemin fick hon beskedet att väntetiden på en operation var åtta månader. Hon berättar att den sista läkaren hon träffade sa att hon förmodligen skulle få en operationstid i mars. Men så blev det inte. Någon ny tid har hon inte fått.

På grund av coronapandemin har vårdköerna växt i landet. I sommar minskade antalet operationer med 20 procent jämfört med förra året.

Coronaviruset i Västsverige

Oroas för bestående men

Pernilla Nilsson säger att hon förstår att det är många fler som väntar på operation. Och att patienter med akuta och livshotande sjukdomar måste gå före. Men hon oroas för vad som händer med hennes kropp under tiden hon väntar.

– Mina skador blir värre under resans gång. Jag är orolig och rädd att det inte ska bli bra efter att jag opererats, säger hon.

Hör Pernilla Nilsson berätta om hur det är att leva med smärtorna och ovissheten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet