Foto: TT

Kommuner vågar inte ställa miljökrav

Uppdaterad
Publicerad

Domstolsprövningarna av offentliga upphandlingar får effekter långt utanför rättssalen. Var tionde kommun som besvarat SVT:s enkät uppger att man avstått från att ställa krav på maten på grund av rädslan för juridiska processer.

Det handlar om krav på miljöhänsyn och djurskydd, krav många kommuner och landsting vill kunna ställa på maten de serverar barn, gamla och sjuka i skola, omsorg och på sjukhus. Men också krav som ofta leder till juridiska överprövningar när grossister är missnöjda med resultatet.

Många kommuner har varit indragna i den sortens processer visar SVT:s granskning. Och många är rädda för att hamna i dem.

SVT granskar matvalet

När SVT frågar om kommunen avstått från att ställa krav på maten av rädsla för juridiska processer, så svarar mer än var tionde kommun ja.

Nils Berntsson, marknadsdirektör på Sveriges största matgrossist Martin & Servera, menar att kommunerna inte har någon anledning att vara rädda, och säger sig inte känna till att de skulle vara det.

När vi berättar om undersökningsresultatet säger han att det i så fall är beklagligt.

– Är det så måste vi ta en dialog kring det, säger Nils Berntsson.

Fakta

Så gjorde vi undersökningen

Fråga: Har din kommun avstått från att ställa miljö- eller djurskyddskrav vid upphandling av livsmedel på grund av risken att hamna i en juridisk process med leverantör?

* 138 kommuner/stadsdelar svarade NEJ (69% av de kommuner som svarat)

* 23 kommuner/stadsdelar svarade JA (12% av de kommuner som svarat)

* 23 kommuner/stadsdelar svarade inte (12% av de kommuner som svarat)

* 15 kommuner/stadsdelar svarade ”vet ej” (7% av de kommuner som svarat)

SVT skickade en enkät till kostcheferna i alla kommuner den 10 december 2013. I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö skickades enkäten till stadsdelarna. Totalt har enkäten skickats till 316 kommuner och stadsdelar. Av dessa har vi fått svar från 199 kommuner och stadsdelar, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 63 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar matvalet

Mer i ämnet