Foto: TT

Komplicerat att skrota vintertiden

Uppdaterad
Publicerad

Sverige går natten till söndag tillbaka till normaltid, ”vintertid”, och med det kommer nattmörkret tidigare om eftermiddagarna.
Många, däribland politiker, tycker att vi borde ha sommartid året om. Men att göra sig av med vintertiden är en komplicerad historia.

För att Sverige ska slopa vintertiden krävs en lång rad steg – och dessutom flera övertalningar.

Det här är vad som krävs för en förändring mot ljusare vintereftermiddagar:

1. Få med sig riksdagen

I år har fler riksdagsmotioner än på hela övriga 2000-talet lämnats om att införa sommartiden som normaltid och helt slopa vintertiden – hela fem stycken. Även om förslagen kommer från både representanter från Miljöpartiet och de borgerliga partierna måste riksdagsledamöterna få med sig en majoritet av riksdagen för att ett tillkännagivande ska ges.

2. Bakbunden regering

Även om det skulle komma ett tillkännagivande från riksdagen är regeringen inte skyldig att följa det, även om den förväntas göra det. Om regeringen ändå vill driva frågan vidare finns det dock en rad hinder kvar. Sedan 2002 har EU en gemensam sommartid som börjar samma dag och samma tidpunkt. Vilket innebär att det endast är EU-kommissionen som har rätt att lägga fram ett förslag till ändring.

3. Övertyga EU

EU-kommissionen har rätt att lägga fram ett förslag. Men sedan är det Europaparlamentet och Ministerrådet som lagstiftar. Båda dessa måste vara överens för att förslaget ska antas. I ministerrådet kräver det att 55 procent av länderna med minst 65 procent av befolkningen antar förslaget. I Europaparlamentet krävs en majoritet. Dessutom måste EU-kommissonen själva vilja lägga fram förslaget.

4. Få med sig medlemsländerna

Kommissionens roll är att se till hela EU och tar inte instruktioner från ett enskilt medlemsland. Det skulle därför krävas att Sverige dels får med sig Europaparlamentet och dels övriga medlemsländerna. Visst skulle Sverige kunna snacka ihop sig med de övriga medlemsländerna, men även där har sommartidsförespråkarna en lång uppförsbacke. Enligt en konsultrapport till EU-kommissionen 2014 var en majoritet av medlemsländerna för det nuvarande systemet. Dessutom är EU-kommissionen själva för ett gemensamt europeiskt tidssystem.

5. Domstol och böter väntar

Vad händer då om Sverige väljer att strunta i alla dessa omständliga steg och i stället införa sommartid året runt på egen hand? Eftersom det är en gemensam lagstiftning kan Sverige inte införa egna regler utan att bryta mot EU-rätten. Så småningom skulle Sverige kunna dras inför domstol som kan utdela böter eller belägga Sverige med vite.

Ett alternativ för att slippa ställa om klockan är i stället att flytta till Island. Att slippa tidsomställningen var ett av Islands krav för sitt medlemskap i de strandade EU-förhandlingarna 2012.

Sista söndagen i oktober, den 30 oktober i år, är det vintertid, alltså normaltid. Sommartiden upphör klockan 03.00 och klockan ska då ställas tillbaka en timme. Det innebär att det blir mörkare en timme tidigare på eftermiddagen.

Klockan 02 den sista söndagen i mars, som nästa år infaller den 26:e, är det dags att ställa fram klockan en timme igen. Det innebär att eftermiddagarna blir ljusare – och morgnarna lite mörkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer