UMO:s utbildningskampanj var inget som uppskattades av techgiganterna. Foto: UMO

Kondomdrama i sociala medier – informationsvideon stoppas av internetgiganterna

Uppdaterad
Publicerad

UMO är en statlig webbplats som riktar information om sex, hälsa och relationer till barn. När de de skulle rikta sin kondomkampanj ”Kom förberedd” mot svenska ungdomar var sociala medier det självklara valet. Men när videon skulle publiceras var det tvärstopp.

På Facebook, Instagram och Snapchat stoppades videon helt. På Youtube sattes en åldersgräns på 18 år.

Organisationen UMO drivs av Sveriges kommuner och landsting (SKL) och är en utbildningssajt riktad mot ungdomar mellan 13-25 år. Här kan man ta del av information och ställa frågor som rör sex och samlevnad.

UMO skulle under hösten ha dragit igång informationskampanjen ”Kom förberedd” – som syftat till att utbilda svenska ungdomar i hur man använder kondom.

– Många ungdomar tycker det kan vara jobbigt att föreslå kondom. Med den här kampanjen vill vi visa att det faktiskt är att visa hänsyn, säger Lotta Nordh Rubulis, varumärkesansvarig på UMO till SVT.

UMO om stoppet: Det är sorgligt

I utbildningsmaterialet syns hur två händer trär på en kondom på en dildo. Detta föll inte i god jord hos sociala medier-giganterna. På Facebook, Instagram och Snapchat gick videomaterialet inte igenom kontrollerna. Och på Youtube lade man till en åldersgräns på 18 år för att kunna se informationskampanjen. Något som fått UMO att reagera, då den främst var tänkt till en yngre publik som ännu inte sexdebuterat.

– Vi anser att det är en rättighet att få den här informationen. Vi vet att de oönskade graviditeterna och könssjukdomar ökar om man  inte får rätt utbildning, säger Lotta Nordh Rubulis.

Vad tycker du om deras agerande?

– Trettonåringar möter så mycket annan information av sexuell karaktär. Då kommer vi och gör en informationsvideo på regeringens uppdrag för att öka kunskapen kring kroppen och den stoppas. Jag tycker det är väldigt sorgligt.

SVT Nyheter har sökt Google (Som äger Youtube) och Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.