Kondylom vanligare hos yngre kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler yngre kvinnor drabbas av smittsamma vårtor i underlivet, sk kondylom, visar den första nordiska kartläggningen av 70.000 kvinnor i Sverige, Danmark, Island och Norge.

Fler än var tionde kvinna mellan 18 och 45 år har haft kondylom. -Vi räknar nu med att en procent av kvinnorna har kondylom samtidigt, säger professor Pär Sparén vid Karolinska institutet till Rapport.

Kondylom orsakas av virus och kan inte behandlas med antibiotika. Forskarna oroas av utvecklingen pga sambandet mellan vårtvirus och cancer.

Det finns många vårtvirus som infekterar underlivet utan att ge symtom och det finns flera virus som kan ge upphov till livmoderhalscancer.

-Förekomsten av kondylom har ökat i alla nordiska länder. Yngre kvinnor rapporterar kondylom i mycket högre utsträckning än äldre kvinnor. Vi tror att det beror på förändrade sexualvanor, säger Pär Sparén.

Fakta: Kondylom

Kondylom är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen. Den orsakas i 90 procent av fallen av ett mycket smittsamt virus; de flesta som har haft eller har en partner med sjukdomen blir smittad.

Ibland ger viruset inga vårtor, men kan smitta ändå. Vanligen går det tre till sex veckor efter smittotillfället innan man får vårtor, men ibland kan det dröja månader, till och med år.

Vid behandling elimineras vårtorna, men ibland finns viruset kvar i slemhinnorna och ger upphov till nya vårtor.

Det vanliga är att vårtorna helt försvunnit efter ett par år. Vissa personer blir dock inte av med vårtorna, och andra kan få tillbaka dem senare i livet.

Kondom är det bästa skyddet mot viruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.