Arkivbild från november 2015. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Konflikt om flyktingpolitiken inom S

Uppdaterad
Publicerad
Det blåser upp till strid inom Socialdemokratin när det gäller partiets och regeringens invandringspolitik. Internkritiker vill på kongressen nästa år återgå till förra årets generösa regler. Men partiledningen håller emot.

Det är en rad arbetarekommuner inom Socialdemokraterna som vill att partiet helt lägger om flyktingpolitiken på partikongressen nästa år. Den måste bli mer generös och återgå till de gamla reglerna som gällde innan flyktinguppgörelsen för ett år sen.

Riksdagsledamoten Sara Karlsson är vice ordförande i Migrationspolitiska S-föreningen och har varit med och tagit fram motionen som har stöd i sidoorganisationerna SSU, Tro och Solidaritet och Kvinnoförbundet.

– Vi vet ju att permanenta uppehållstillstånd och möjligheten att återförenas med sin familj är viktiga beståndsdelar för att ge en bra grund för månniskor att etablera sig, säger Sara Karlsson (S).

Detta föreslås i motionen

Falun, Nyköping, Karlskrona, Ödeshög och Eskilstuna har samtliga antagit motionen och lägger fram den inför kongressen i april nästa år.

Motionen föreslår bland annat:

  • att id-kontroller som försvårar för flyktingar att söka asyl tas bort.
  • återinför rätten för flyktingar att återförenas med sina familjer.
  • flyktingar ska ges permanenta uppehållstillstånd och inte som idag tillfälliga.

– Det är många som undrar vart vi står någonstans. Därför finns det ett stort behov att på kongressen lägger fast en linje, säger Sara Karlsson.

Partisekreteraren gav tydligt besked i SVT

Partiledningen har gång på gång försvarat den stramare flyktingpolitiken som infördes för ett år sedan. Partisekreterare Lena Rådström Baastad var mycket tydlig i en diskussion i SVT Agenda i november:

– Vi kan inte gå tillbaka till den flyktingpolitik som Sverige hade förra hösten.

Sara Karlsson är av helt motsatt ståndpunkt.

– Jag delar inte den linjen. Jag är med och driver en annan linje inför kongressen, säger hon.

Ygeman har avböjt intervju

Även inflytelserika Stockholms arbetarekommun stödjer flera av kraven i motionen, bland annat att permanenta uppehållstillstånd ska återinföras så snart som möjligt. Bland andra Sara Karlsson deltog i arbetarekommunens representantskap och diskussion kring motionen.

Ordförande i Stockholm är inrikesminister Anders Ygeman. Han har dock inte velat ställa upp på en intervju för att förklara varför regeringen och Socialdemokraterna bör byta ut den flyktingpolitik man för idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer