Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När når inflationen sin topp? Foto: SVT, Janerik Henriksson/TT

Experterna: Så påverkas hushållens ekonomi 2023

Publicerad

Höga elpriser, inflation, och högre bostadsräntor är en dyster prognos för svenskarnas ekonomi 2023.

– Det är en bitter cocktail. Man pressas från många håll, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

Konjunkturinstitutet prognoschef Ylva Hedén Westerdahl gästade SVT:s Agenda tillsammans med Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar och Finansinspektionens chef Henrik Braconier. Och trots att boräntorna väntas fortsätta stiga under 2023, till nivåer som kan hamna runt 4 procent för den rörliga räntan, är hushållens marginaler fortfarande tillräckliga för att klara ekonomin.

– Typiskt sett stresstestar vi nya bolånekunder med räntor på 6-7 och de flesta har då marginaler som innebär att de klarar av att betala både räntor och amorteringar och ha en låg konsumtionsstandard, säger Henrik Braconier vid Finansinspektionen.

– Men det innebär kanske att man behöver dra in på extrasakerna som man är van att konsumera.

”Bolåneränta runt 4 procent”

Enligt Konjunkturinstitutets Ylva Hedén Westerdahl kan bolåneräntan komma att ligga på runt 4 procent det kommande året.

– Sen kommer den kanske komma ner gradvis. Men att komma ner till de nivåer vi har haft de senare åren är inget man ska räkna med. Räntorna kommer nog att ligga kring 2–3 procent, säger hon.

Men att införa genrella amorteringslättnader på bolån för att skapa större marginaler i svenskarnas privatekonomi är inget som Finansinspektionen förespråkar.

– Problemet med ett generellt undantag, som fanns under pandemin, är att det inte är särskilt träffsäkert. Vi kommer i så fall ge amorteringspaus till många som inte behöver en sådan.

– Vi pekar istället på att man ska prata med sin bank för att få en tillfällig nedsättning

Se hela intervjun i Agenda på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.