– Det är vi konstnärer och kulturarbetare som är med och uppmuntrar användningen av samiska språket och andra delar av vår kultur. Vi lyfter fram samernas rättigheter inför världen. Att vara konstnär och kulturarbetare är otroligt viktigt, säger Inga Wiktoria Påve.
Hon tog steget och satsade på att leva på sin konst för fem år sedan, när hon blev årets unga konstnär på nordnorska Riddu Riđđu-festivalen. Hon arbetar med måleri, skulptur, animation, illustrationer och duodji – samisk slöjd. I januari 2020 fick hon ett 3-årigt arbetsstipendium från norsk sida, Sámi Dáiddárráddi, som får merparten av sina medel från norska Sametinget. För medlen ska hon utveckla sina konstformer och arbeta fram utställningar.
– Jag önskar att Sametinget skulle skapa ett mer anpassat kulturstöd, till exempel startstöd och arbetsstipendier för unga kulturarbetare, så som de har på norsk sida, säger Inga Wiktoria Påve.
Att stötta unga konstnärer i det samiska kulturlivet är mycket viktigt, menar Britta Marakatt-Labba. Hon har själv varit verksam konstnär i snart 40 år. För henne är det viktigare att medlen går till de unga kulturarbetarna än till de etablerade, som hon själv.
– Det är en enorm rikedom för hela vårt samhälle när ungdomar väljer att arbeta inom konsten. Vi har ju duodji som en stark gren, men bildkonsten är på frammarsch. Därför är det jätteviktigt att Sametinget stödjer dem. Det är viktigt att de tillsätter stipendier så att ungdomar vågar testa och arbeta inom dessa grenar, säger Britta Marakatt-Labba.
För unga renskötare finns det startstöd att söka från Jordbruksverket, men det finns inget startstöd riktat till unga samiska kulturarbetare på svensk sida. På svensk sida har Sametinget drygt 17 miljoner kronor att fördela till kultur, duodji, idrott, forskning och språk. Norska Sametinget har mer än 140 miljoner kronor till kulturen.
Ordförande i Sametingets kulturrådet Ingrid Inga, berättar att de inte har några ekonomiska stöd riktade till unga kulturarbetare, med att de unga finns bland de som sökt Sametingets projektutlysningar och särskilda utlysningar inom litteratur, duodji, konstnärliga uttryck och innovativa konstnärliga uttryck. Men det har funnits betydligt fler sökande än medlen räckt till.