-De blandar ihop korten, säger Coops miljöchef Mikael Robertsson.
Coop slutade sälja konventionellt odlade jätteräkor för 16 år sedan, 1995. För 10 år sedan började Coop i stället sälja ekologiskt odlade räkor.
Efter det beslutet utbröt en debatt där Naturskyddsföreningen hävdade att all räkodling är miljöförstörande.
Coop svarade med att göra en grundlig genomgång och certifiering av tredje part som man sade visade att ekologiska odlingar är bra och gör mer nytta än skada. Coop har sedan fortsatt att sälja sina ekologiska räkor.
ICA och Axfood slutade sälja dem
För tre år sedan kom ett nytt larm från Naturskyddsföreningen som resulterade i att både ICA och Axfood (Willys, Hemköp och Tempo) helt slutade med jätteräkor av alla slag.
-Vi kan inte hitta någon certifierad odlingsmetod som är bra och som uppfyller våra krav, säger Kerstin Lindvall, miljöansvarig på ICA.
Naturskyddsföreningen instämmer.
-Det finns ingen certifiering som uppfyller alla krav på hållbart och socialt, säger Louise Wileen Bjarke, presschef på Naturskyddsföreningen.
Inte heller Axfood säger sig lita på de certifieringar som finns för räkodlingar och har därför helt upphört med försäljningen.
Motsatta åsikter om ekologiskt
Besluten från ICA och Axfood går alltså på tvärs mot vad Coop anser sig ha kommit fram till. Samtidigt anser Naturskyddsföreningen att all räkodling förstör naturen och får oönskade sociala konsekvenser.
-Vi tycker att Coop ska sluta sälja jätteräkor helt och hållet. Konsumenten har här avgörandet i sin hand, säger Louise Wileen Bjarke.
Vem ska jag tro på?
Som konsumenter har vi kanske avgörandet i våra händer, men det är inte alltid lätt att veta vad man bör äta och vad man inte bör äta.
Naturskyddsföreningen vill få oss att helt sluta äta jätteräkor och på så sätt stoppa importen.
-Det tycks som om Sverige är det land i Europa som köper in mest ”fulräkor” (konventionellt odlade jätteräkor, reds. anm.). En anledning är att det helt saknas regler för import av jätteräkor, säger Mikael Robertsson.
”Fulräkorna” är framförallt importerade av orientbutiker och kina- eller thairestauranger. Hos enskilda ICA-handlare kan också finnas direktimporterade tigerräkor.
Coop, ICA, Axfood och Naturskyddsföreningen är helt överens om att vi bör undvika att äta sådana räkor.
Men hur är det med de ekologiska räkorna? Kan vi lugnt köpa ekologiskt odlade jätteräkor av märket Lobster, märkta med EU-lövet och odlade i Ecuador, som är de som Coop säljer?
I dag är det en tvistefråga som inte har något givet svar. Makten över maten kanske ligger i konsumentens hand. Men makten ligger också hos producenterna, importörerna och intresseföreningarna.
Erik Sundberg
erik.sundberg@svt.se