Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kvinna svalkar sig vid en fontän i Rom. Får man avboka sin resa om det är för varmt? Hör Konsumentverkets vägledare Hanna Bornstedt i videon. Foto: Giuseppe Lami/EPA/TT

Konsumentverket: Frivilligt att erbjuda ombokning på grund av extremvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Södra Europa är drabbat av extremvärme som på flera platser uppmäter temperaturer på över 40 grader. Semesterperioden är i full gång och många turister är på plats runt medelhavet eller har en resa planerad till drabbade områden framöver. Men kan man avboka eller omboka sin resa om man är rädd för att det är för varmt på destinationen?

Extremvärme kan vara påfrestande och göra semestern mer ansträngande än förväntat. Men en resa är inte som vilken vara som helst när det kommer till av- och ombokning.

Hanna Bornstedt, vägledare på Konsumentverket, menar att det är möjligt att avboka en resa på grund av värmebölja så länge man har bokat en paketresa.

– Men man ska veta att man kanske inte kommer få alla pengar tillbaka, man behöver kika i villkoren och det finns en risk att man ändå behöver betala hela resan, säger hon i Morgonstudion.

Avbeställningsskydd ger ingen garanti

Man kan tro att avbeställningsskydd skulle vara en garanti för att få pengarna tillbaka för en resa men så behöver det inte vara, menar Hanna Bornstedt.

– Det är en typ av försäkring och även här måste man kika på villkoren. I vissa fall gäller avbokningsskyddet bara sjukdom eller dödsfall i familjen, säger hon.

Ombokning av resan

På vissa platser är hettan värre och på andra mer hanterbar, så att boka om sin resa till en svalare destination kan vara aktuellt om resebolaget tillåter.

– Det är frivilligt för företagen att erbjuda ombokning när det gäller paketresor, bolagen kan vara villiga att hjälpa till, enligt Hanna.

Reguljära flygbiljetter

Om man bokar en flygbiljett på egen hand kan det bli ännu lite krångligare med av- och ombokningar, enligt Hanna Bornstedt.

– Det är flygbolagets villkor man får titta på, det är inte alls säkert att det går att göra en avbokning eller ombokning.

Hon råder resenärer som vill boka om sin biljett att dubbelkolla men flygbolaget vad som gäller för just den biljetten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.