Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/Hövdings reklamfilm

Konsumentverket har beslutat om tillfälligt försäljningsstopp av cykelhjälmen Hövding

Uppdaterad
Publicerad

Konsumentverket har beslutat om ett tillfälligt förbud mot försäljning av den populära cykelhjälmen Hövding 3. Detta då den inte anses uppfylla gällande krav.

– Det kan finnas säkerhetsrisker med hjälmen, säger Kristofer Johannesson, biträdande Konsumentombudsman, till SVT Nyheter.

Cykelhjälmen, en airbag som cyklister bär runt halsen i form av en krage, ska vid eventuell olycka blåsa upp som en skyddande huva över nacke och huvud.

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i maj att företaget Hövding medvetet sålt hjälmar med ett känt konstruktionsfel. Användare vars huvudskydd inte lösts ut i samband med en cykelolycka intervjuades också.

Efter flera anmälningar från allmänheten och uppgifter via media har Konsumentverket påbörjat en utredning.

”Kan antas vara farlig”

Företaget Hövding har tidigare uppgett att man, trots myndighetens uppmaning, inte avser att tillfälligt stoppa sin försäljning till dess att det är fullständigt utrett om utrustningen uppfyller gällande hälso- och säkerhetskrav, enligt EU-förordningen om personlig skyddsutrustning (PPE).

På onsdagen fattade Konsumentverket beslut om ett tillfälligt säljförbud av Hövding 3 i Sverige.

– Vi har kommit fram till att den kan antas vara farlig. Det är alltså något annat än att den verkligen är farlig. När vi är färdiga med utredningen så kommer vi veta hur det är med den saken, säger biträdande Konsumentombudsman Kristofer Johannesson.

Bland annat vill myndigheten ha mer information kring att airbagen inte alltid verkar lösas ut som den ska.

Delar inte Konsumentverkets bedömning

Samma dag som Konsumentverket fattade beslutet meddelade Hövding att de tillfälligt slutar sälja hjälmen, men att de inte delar Konsumentverkets bedömning och kommer att överklaga beslutet.

”Hövdings förhoppning är att kunna återuppta försäljningen när Konsumentverket och domstol har fått möjlighet att göra en fullständig prövning. Inget beslut om återkallelse av Hövding 3 har fattats”, skriver företaget i en skriftlig kommentar till SVT.

Försäljningsförbudet är riktat till Hövding Sverige AB och omfattar därför inte återförsäljare. Det gäller omedelbart och tills myndigheten beslutar något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.