Ett påstått kreditbolag har skickat ut sms med information om att konsumenter blivit beviljade en kredit. Foto: Konsumentverket/SVT

Konsumentverket varnar för id-bevakningsbluff

Uppdaterad
Publicerad

Konsumenter har under de senaste dagarna utsatts för misstänkta bedrägeriförsök, där bluffarna försökt få folk att teckna avtal för id-bevakning. Konsumentverket uppmanar nu alla som drabbats att anmäla till polisen.

Ett tjugotal personer som kontaktat Konsumentverket har berättat att ett påstått kreditbolag meddelat dem att en kredit blivit beviljad.

När konsumenterna, som inte alls ansökt om någon kredit, kontaktat “banken” har de rekommenderats att teckna ett avtal för id-bevakning. Detta för att skydda sig mot liknande bedrägerier i framtiden.  

Plus granskar telefonförsäljning

Drabbade uppmanas att polisanmäla 

Enligt Konsumentverket är det oklart vem som står bakom bluffen, och drabbade konsumenter uppmanas att anmäla bedrägeriförsöket till Polisen. 

Läs hela Plus granskning av telebluffar och tipsa vår reporter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar telefonförsäljning

Mer i ämnet