Foto: Hasse Holmberg / TT

Köpare av hyreskontrakt kan få fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

I dag klubbas lagförslaget som innehåller bland annat att köpare av hyreskontrakt ska kunna straffas med fängelse.

– Genom att kriminalisera det så kan vi också döma dem som är bakom den här verksamheten, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot.

Den som köper ett hyreskontrakt på svarta marknaden ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst två år och med omedelbar verkan kunna bli av med lägenheten enligt propositionen från regeringen. Regeringen vill även höja straffen för den som säljer ett hyreskontrakt och skärpa reglerna för byten.

De här förslagen är en av punkterna i 73-punktsuppgörelsen mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Enligt uppgift till Ekot var det Socialdemokraterna som drev frågan. Lagförslaget väntas få stöd i riksdagen när det klubbas under dagen.

– Vi har ju förankrat detta och förhandlat med Liberalerna och Centern, så de backar upp det här förslaget som vi nu lägger, säger justitieminister Morgan Johansson till Ekot.

Nytt brott

Det ska även bli brottsligt att utan tillstånd hyra ut en lägenhet i andra hand till en hyra som inte är skälig. Enligt regeringens proposition ska det normala straffet där bli böter.

– Nu kriminaliserar vi ju handlingar som tidigare inte varit brottsligt, säger Morgan Johansson.

KD: Välkomnar åtgärder

Larry Söder, Kristdemokraternas talesperson i bostadsfrågor, välkomnar åtgärderna mot svarthandeln på bostadsmarknaden. Däremot tycker Söder att regeringens förslag om att kriminalisera köpa av hyreskontrakt är att gå för långt.

– Den som är andrahandshyrare är ju i en situation där man desperat är ute efter en bostad, man behöver faktiskt tak över huvudet. Jag tycker inte att det är bra man gör det brottsligt, man ska sätta dit den som är förstahandshyrare i så fall, inte den som är i underläge, säger Larry Söder till Ekot.

Förslag på ändringar

Köp av hyreskontrakt kriminaliseras

Straffet för brott av normalgraden ska vara böter eller fängelse i högst två år. Är brottet grovt, ska straffet vara fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Strängare straff för försäljning och förmedling av hyreskontrakt mot otillåten ersättning

Brott av normalgraden ska ge fängelse i högst två år medan grova fall ska ge fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Förstahandshyran ska vara ett tak

Hyran vid en upplåtelse i andra hand ska inte få vara högre än förstahandshyran, med tillägg för möbler och andra nyttigheter som ingår i upplåtelsen.

Utökad återbetalningsskyldighet för överhyra

Hyresnämnden ska beträffande upplåtelser i andra hand och till inneboende kunna besluta om återbetalning av överhyra som har betalats upp till två år före ansökan om återbetalning

Inskränkt bytesrätt

För att tillstånd till byte av hyreslägenheter ska lämnas ska hyresgästerna ha bott i sina respektive lägenheter i minst ett år. Möjligheten att byta en hyresrätt mot ägt boende ska tas bort.

Otillåten andrahandsuthyrning till överhyra kriminaliseras

Det ska vara straffbart att hyra ut en lägenhet i andra hand utan samtycke av hyresvärden eller tillstånd av hyresnämnden till en hyra som överstiger förstahandshyran med tillåtna tillägg för möbler. Straffet ska vara böter eller fängelse i högst två år.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.