Foto: TT

Forskare: Köpcentrum är miljöbovar

Uppdaterad
Publicerad

Det går att spara mycket på miljön genom att handla i stan i stället för i köpcentrum långt bort, slår ny forskning fast. Samtidigt visar den att placeringen av handelsplatser skulle kunna bli bättre i framtiden. 

Hundratals bilar – en vanlig syn vid stora köpcentrum. Men bakom många bilar döljer sig också utsläpp av miljöfarliga avgaser. Forskare har nu räknat ut hur mycket vi skulle vinna på att handla inne i städerna istället för att åka till handelsplatser utanför.

– Eftersom att vi vet var konsumenterna bor och vi vet vägnätet kan vi beräkna var den optimala lokaliseringen skulle vara, alltså den som ger minst utsläpp. Sen jämför vi dem med de aktuella, säger Niklas Rudholm forskare på Handelns utredningsinstitut.

”Handla nära och sällan”

Med hjälp av GPS-teknik och hundratals frivilliga kan forskarna konstatera att utsläppen under resor till affären skulle kunna minskas med omkring 60 procent om de som hade möjlighet handlade i stan. Så var det  åtminstone i Dalarna där studien utfördes och lärdomarna är många.

– Handla så nära där du bor som möjligt. Handla så sällan som möjligt. Storhandla istället för att småhandla och välj vägar till din butik där du undviker mycket start och stopp, säger Niklas Rudholm forskare på Handelns utredningsinstitut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.