Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vanlig diesel eller miljödiesel? Hör de två kommunalråden resonera kring valen. Foto: Andreas Zernell/SVT

Köpings politiker fortsätter med miljödiesel trots sparkrav: ”Viktigt signalvärde”

Uppdaterad
Publicerad

För att få budgeten att gå ihop föreslog tjänstemännen i Köping att kommunen skulle sluta tanka med miljödiesel. Men för kommunalrådet Per Ågren (S) är det i nuläget otänkbart.

– Det här vill vi fortsätta satsa på för att visa att vi tar miljöhoten på allvar, säger han.

Många kommuner befinner sig just nu i ett ekonomiskt ansträngt läge och försöker hitta sätt att minska sina utgifter.

En åtgärd som flera kommuner nyligen fattat beslut om är att sluta tanka med miljödiesel. På det sparar kommunerna omkring 6 kronor per liter drivmedel. Samtidigt ökar de fossila utsläppen från det berörda fordonet med omkring 80 procent, enligt Energimyndigheten.

En av de kommuner som haft uppe frågan för diskussion är Köping. Förslaget kom från tjänstemännen som såg det som en möjlig sparåtgärd, men då sa de styrande politikerna nej.

– Alla vet ju att det är ett ansträngt läge i alla kommuner just nu, men vi tycker ändå att den kostnaden är värd att ta, säger Per Ågren, socialdemokratiskt kommunalråd i Köping.

Även i Ockelbo kommun är det Socialdemokraterna som styr, men där har kommunstyrelsen prioriterat annorlunda och valt att gå tillbaka till vanlig diesel.

– Jag begriper att signalvärdet i det här är ju inte bra, men det var ett nödvändigt beslut. Det finns inga marginaler, säger Magnus Jonsson (S).

Hör de två kommunalråden resonera kring sina vägval i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.